Unga kvinnor

Little Women
Bok av Louisa May Alcott
Systrarna Meg, Amy och Beth är väldigt olika även om de är systrar men de ser alltid till att ställa upp för varandra eftersom deras far är ute i kriget så får flickorna hjälpa sin mamma med att sköta hushållet och tjäna pengar. Alla tre systrarna uppfostras till att bli självständiga.
Fyra systrar, en orolig tid i USA:s historia och en händelse som förändrar allt för familjen. Fyra levnadsöden som berör läsaren på olika sätt.

I den här klassiska boken för unga läsare (men även för oss äldre) får vi träffa de fyra systrarna Meg, Jo, Beth och Amy March. De bor tillsammans med sin mor och hushållerskan Hannah. Deras far är ute i fält och rädslan vad som kan hända med honom ligger som en blöt filt över familjen.
De två äldsta systrarna som står varandra närmast Meg och Jo kommer ihåg en annan tid då familjens situation var helt annorlunda. Drömmen är att de någon gång kan hamna där igen...

Två personer som är viktiga för familjen March är Laurie och hans farfar Laurence den äldre som bor grannar med familjen. Laurie och Jo står varandra väldigt nära och de får ett speciellt band emellan sig.

En mysig läsupplevelse där man får följa med i en familj som ska anpassa sig efter andra levnadsförhållande än vad man är van vid. Att lära om och tänka annorlunda är inte alltid lätt men det underlättar när man har en kärleksfull familj och fina vänner runt sig.
Unga kvinnor var verkligen en mysig bok! Inte den mest komplicerade berättelsen, inget wow-språk utan helt enkelt en mysig läsning. Jag tyckte den var lätt att läsa, berättelsen går för det mesta fort fram vilket jag inte upplever är vanligt bland klassiker och det var dynamiska karaktärer att relatera till. Rekommenderar denna till dig som vill ha en avslappnande och värmande läsning såhär på hösten.
En fin berättelse som jag gillade mycket! Men jag tror jag hade uppskattat boken mer om jag läst den som tonåring, emellanåt var det lite löjlig. Ska bli spännande att läsa fortsättningen om hur det går för systrarna March!
I denna klassiker som riktar sig främst mot unga vuxna får vi följa 4 systrar som bor med sin mamma under 1800-talets New England, USA. Deras pappa har blivit kallad till inbördeskriget mellan syd och nordstaterna. I boken får vi följa med deras fantastiska äventyr och vänskapen som växer mellan systrarna, framförallt Jo och deras charmiga granne Laurie. Det är en bok som utforskar teman som personlig utveckling, kvinnors förhållanden under den perioden och systerskap.

Det är en väldigt fin klassiker som känns silkeslen och varm om hjärtat. Väldigt lättsam och äventyrlig.
Jag läste Unga kvinnor när jag fick reda på att dem gjorde in en nyinspelning av romanen. Jag blev glatt överraskad av boken då jag tyckte att den var väldigt bra!