The Queen's Gambit

Bok av Walter Tevis
Boken bakom världssuccén! När Beth Harmon i mitten av 1950-talet tvingas flytta till ett barnhem i Kentucky upptäcker hon snabbt två sätt att undfly sin omgivning: Att spela schack, och att ta de små grönvita piller som hon och de andra barnen får varje dag för att de ska hålla sig lugna. Det blir snart uppenbart att Beth är ett underbarn med en exceptionell talang. Om hon lyckas klättra i schackvärlden kan hon få en chans att skapa sig ett nytt liv. Samtidigt tvingas hon hela tiden kämpa både med ett intensivt missbruk och mot en mansdominerad verklighet. För Beth är det betydligt mer än bara vinst och förlust vid schackbrädet som står på spel. Boken The Queen's Gambit har hyllats av kritikerna och gör nu världssuccé som TV-serie på Netflix. I svensk översättning av Nille Lindgren.   WALTER TEVIS [1928-1984] var en amerikansk författare. Flera av hans romaner har blivit storfilmer - The Hustler, The Color of Money och The Man Who Fell to Earth - och 2020 adapterades hans The Queen's Gambit [1983] av Netflix till en serie som blivit en världssuccé.  
Den bok som sedan filmades och gjorde braksuccé. En redan från början fångande text och hela boken är så bra. Man vill läsa,och läsa vidare och inte lägga ifrån sig den, och vad händer sedan? Klart läsvärd! Jag har inte sett filmen,och tror kanske inte att jag kommer att göra det heller. Är rädd att jag blir besviken,vilket man ofta blir på filmer som utgår från böcker.
Fantastiskt spännande och inspirerande bok och får man inte nog så kan man titta på den lika underhållande och spännande serien på tv.