Käre Edward

Dear Edward
Bok av Ann Napolitano
En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Det är 191 passagerare ombord, bland dem en ung kvinna som tar ett graviditetstest på flygplanets toalett, en Wall Street-miljonär som flirtar med flygvärdinnan, en skadad soldat som återvänder från Afghanistan och två föräldrar som flyttar över landet med sina söner. När planet kraschar på ett fält i Colorado är den yngste av dessa pojkar, 12-årige Edward Adler, den enda som överlever. Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj. I det nya hemmet hos mostern och hennes man är den enda trösten vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward. Eftersom Edward växer upp i skuggan av barndomens plötsliga tragedi tvingas han konfrontera några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?
Käre Edward är en omtumlande, känslosam berättelse om vad som händer med en 12-årig pojke när han ensam överlever en flygplanskrasch. Edwards familj ska flytta från New York till Kalifornien. Flyttlasset går med bil tvärsöver Amerika, och familjen som består av mamma, pappa och två söner tar flyget. I Colorado kraschar planet och Edward 12 år är den ende som överlever, han tas om hand av sin moster och morbror som bor i New Jersey. De har länge försökt få egna barn och har problem i sin relation till varandra. För Edward som mår mycket dåligt och har slutit sig efter olyckan är denna livssituation inte den enklaste. Inte för någon av dem. För Edward handlar det inte bara om att överleva, han har aldrig hunnit lära sig leva.

Men i grannflickan Shay får Edward en vän. De går i skolan tillsammans och han sover på golvet i hennes rum hellre än i mosterns hus. Shay skyddar honom mot omvärlden, men efter två år anser Shays mamma att hon är så vuxen att de inte bör sova tillsammans. Edward som har stängt in alla känselspröt tror att hon inte vill veta av honom längre. En dag när Edward som börjat gå runt sitt hus på nätterna hittar garaget som finns på tomten, bestämmer han sig för att gå in. Där upptäcker han mappar med listor som han förstår är morbrorns verk. Det är listor med namn på passagerarna och deras stolsnummer. Även två låsta väskor står där. Han går över till Shay för att få med henne till garaget. Väskorna är fyllda med brev från de anhöriga till passagerarna som ber Edward att uppfylla en mängd olika saker. Shay och Edward ägnar nätterna åt att läsa breven och där och då börjar Edwards läkning långsamt gå framåt.

Vi följer växelvis flygplansresan och Edwards liv efter flygkraschen. På så sätt får vi även lära känna medpassagerarna, som ger en ytterligare dimension till berättelsen.

En mycket läsvärd roman som berör och stannar kvar länge.
Det tog några kapitel för mig att komma in i den här historien, men när jag väl gjorde det tyckte jag så mycket om den. Det Edward är med om är förmodligen de flestas mardröm, men jag tycker att författaren sätt att beskriva Edwards situation och handlingar efter olyckan kändes rimliga och äkta.
Jag gillar Edward som karaktär även om jag kände en viss distans till honom. Jag gillar verkligen hur hans relation med hans moster, hennes man och med Shay långsamt byggs upp och även hur hans tidigare relation med sin bror skildrades. Flera av de konversationer som tog plats i boken var väldigt fina, kändes äkta och till viss del hjärtskärande.
Intensiteten i boken ökade verkligen framåt slutet och jag fick verkligen en klump i magen när boken kom närmare och närmare slutet av resan och kraschen. Så bra skildrat av Napolitano! Tycker generellt att sluter var väldigt fint och snällt.
Det här är en bok som jag har läst många lovord om, så förväntningarna var höga. De infriades dock inte. Boken handlar om 12-årige Edward som är med om en flygplanskrasch där han är den ende som överlever. Hela hans familj omkommer. De var på väg för att flytta till LA när detta händer. Edward växer upp hos sin barnlösa moster och morbror. Där får han en kompis som heter Shay. De två hittar efter några år flera säckar fulla med brev från släktingar till de som dog. Alla brev är alltså skrivna till Edward. Frågan är nu hur han ska förvalta det på bästa sätt? Boken fångade mig inte helt och hållet utan för mig var det en bra basicbok.
Läste Käre Edward i november och hade hört väldigt mycket positivt om den. Många har den som årets bästa men riktigt där hamnade den inte för mig. Det är en uppväxtberättelse om (som man kanske kan gissa sig till) Edward. Tolvårige Edward förlorar sin familj i en flygolycka och är den ende överlevaren från planet. Vi får följa hans resa i återhämtningen efter den enorma förlust han och mår andra sörjer - förlusten av sin familj.

Detta gillade jag
- hur berättelsen hoppade i tiden på ett skickligt sätt
- spänningen, det är en bok som är svår att lägga ifrån sig

Detta gillade jag mindre
- boken kändes lite kall, mina förväntningar var en bok fylld med känslor men det kändes som känslorna ofta saknades
- slutet och budskapet som framkom i detta
Käre Edward är en omtumlande berättelse om kärlek, vänskap, ömhet och läkning som lämnar avtryck. Boken är omskakande och en av mina starkaste läsupplevelser från 2020!
En sommarmorgon 2013 är ett plan med 191 passagerare ombord på väg från New York till Los Angeles. Planet råkar ut för ett missöde, kraschar på ett fält i Colorado och endast en 12-årig pojke överlever. Bland de omkomna finns pojkens föräldrar och hans äldre bror och han får nu efter sjukhusvistelsen flytta hem till sin moster och morbror i New Jersey. Växelvis får vi följa några av passagerarna, deras tankar och vad som händer på planet efter start tills det kraschar och vad som händer den 12-årige Edward de närmaste åren. Det blir givetvis stort medialt intresse för "Mirakelpojken" och alla vet vem han är. Hans trygghet kommer att bli grannflickan Shay, som kommer att finnas där för honom, ge honom stöd och lära honom att leva och inte bara överleva. Jag tyckte mycket om den vänskap/kärlek som finns mellan dem och som kommer att betyda mycket och utveckla dem båda.
En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Ombord finns 191 passagerare och i boken får vi följa några av dem. När planet kraschar på ett fält i Colorado är det endast 12-årige Edward Adler som överlever.

Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj hemma i det nya hemmet hos mostern och hennes man. Den enda som håller honom uppe är vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay så småningom en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward. Tillsammans funderar de ut hur de kan göra det bästa för Edward och brevskrivarna.

En lite udda men fin och vacker berättelse om en otäck tragedi med några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?
"En bländande roman som kommer krossa ditt hjärta och läka ihop det igen.”
Courtney Sullivan

Precis så är det! En av de bästa romaner jag läst på länge. Den är en ren fröjd att läsa en riktig läsupplevelse utöver det vanliga. Ett språk som är fantastiskt, karaktärer som ger mig både glädje och sorg. Jag gråter lite, jag nickar instämmande och jag får till mig en rejäl dos av tacksamhet. Jag vill krypa in i boken och hålla om Edward och försöka hjälpa honom att svara på en del frågor han har. som frågan, hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och den stora frågan Vad betyder det att inte bara överleva utan att verkligen leva?

En bok som griper tag om mig. Jag är helt tom nu när jag läst sista meningen i den här starka, omtumlade och välskrivna romanen.

Jag kan inte annat än be dig att läsa den för jag tror inte att jag kan göra rättvisa till den med mina ord.