Käre Edward

Dear Edward
Bok av Ann Napolitano
En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Det är 191 passagerare ombord, bland dem en ung kvinna som tar ett graviditetstest på flygplanets toalett, en Wall Street-miljonär som flirtar med flygvärdinnan, en skadad soldat som återvänder från Afghanistan och två föräldrar som flyttar över landet med sina söner. När planet kraschar på ett fält i Colorado är den yngste av dessa pojkar, 12-årige Edward Adler, den enda som överlever. Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj. I det nya hemmet hos mostern och hennes man är den enda trösten vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward. Eftersom Edward växer upp i skuggan av barndomens plötsliga tragedi tvingas han konfrontera några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?
16 utgåvor
Välj utgåva
Dear Edward : A NovelEngelska - Pocket
ISBN: 9780593133125
Dear Edward : The heart-warming New York Times bestsellerEngelska - Inbunden
ISBN: 9780241384077
Dear EdwardEngelska - Pocket
ISBN: 9780241384084
Käre EdwardSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146236894
Dear Edward : A NovelEngelska - Inbunden
ISBN: 9781984854780
Käre EdwardSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789146237037
Käre EdwardSvenska - E-bok
ISBN: 9789146237341
Dear EdwardEngelska - Inbunden
ISBN: 9781432873400
Dear EdwardOkänt
ISBN: 9780593288528
Querido Edward / Dear EdwardPocket
ISBN: 9781644732144
Autographed Signed Copy* Dear EdwardInbunden
ISBN: 9780593229170
Dear EdwardEngelska - Pocket
ISBN: 9781432884680
Dear edward : A NovelEngelska - Okänt
ISBN: 9781984854803
Dear Edward : A Novel
ISBN: 9781984854797
Det här är en bok som jag har läst många lovord om, så förväntningarna var höga. De infriades dock inte. Boken handlar om 12-årige Edward som är med om en flygplanskrasch där han är den ende som överlever. Hela hans familj omkommer. De var på väg för att flytta till LA när detta händer. Edward växer upp hos sin barnlösa moster och morbror. Där får han en kompis som heter Shay. De två hittar efter några år flera säckar fulla med brev från släktingar till de som dog. Alla brev är alltså skrivna till Edward. Frågan är nu hur han ska förvalta det på bästa sätt? Boken fångade mig inte helt och hållet utan för mig var det en bra basicbok.
Läste Käre Edward i november och hade hört väldigt mycket positivt om den. Många har den som årets bästa men riktigt där hamnade den inte för mig. Det är en uppväxtberättelse om (som man kanske kan gissa sig till) Edward. Tolvårige Edward förlorar sin familj i en flygolycka och är den ende överlevaren från planet. Vi får följa hans resa i återhämtningen efter den enorma förlust han och mår andra sörjer - förlusten av sin familj.

Detta gillade jag
- hur berättelsen hoppade i tiden på ett skickligt sätt
- spänningen, det är en bok som är svår att lägga ifrån sig

Detta gillade jag mindre
- boken kändes lite kall, mina förväntningar var en bok fylld med känslor men det kändes som känslorna ofta saknades
- slutet och budskapet som framkom i detta
Käre Edward är en omtumlande berättelse om kärlek, vänskap, ömhet och läkning som lämnar avtryck. Boken är omskakande och en av mina starkaste läsupplevelser från 2020!
En sommarmorgon 2013 är ett plan med 191 passagerare ombord på väg från New York till Los Angeles. Planet råkar ut för ett missöde, kraschar på ett fält i Colorado och endast en 12-årig pojke överlever. Bland de omkomna finns pojkens föräldrar och hans äldre bror och han får nu efter sjukhusvistelsen flytta hem till sin moster och morbror i New Jersey. Växelvis får vi följa några av passagerarna, deras tankar och vad som händer på planet efter start tills det kraschar och vad som händer den 12-årige Edward de närmaste åren. Det blir givetvis stort medialt intresse för "Mirakelpojken" och alla vet vem han är. Hans trygghet kommer att bli grannflickan Shay, som kommer att finnas där för honom, ge honom stöd och lära honom att leva och inte bara överleva. Jag tyckte mycket om den vänskap/kärlek som finns mellan dem och som kommer att betyda mycket och utveckla dem båda.
En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Ombord finns 191 passagerare och i boken får vi följa några av dem. När planet kraschar på ett fält i Colorado är det endast 12-årige Edward Adler som överlever.

Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj hemma i det nya hemmet hos mostern och hennes man. Den enda som håller honom uppe är vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay så småningom en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward. Tillsammans funderar de ut hur de kan göra det bästa för Edward och brevskrivarna.

En lite udda men fin och vacker berättelse om en otäck tragedi med några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?
"En bländande roman som kommer krossa ditt hjärta och läka ihop det igen.”
Courtney Sullivan

Precis så är det! En av de bästa romaner jag läst på länge. Den är en ren fröjd att läsa en riktig läsupplevelse utöver det vanliga. Ett språk som är fantastiskt, karaktärer som ger mig både glädje och sorg. Jag gråter lite, jag nickar instämmande och jag får till mig en rejäl dos av tacksamhet. Jag vill krypa in i boken och hålla om Edward och försöka hjälpa honom att svara på en del frågor han har. som frågan, hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och den stora frågan Vad betyder det att inte bara överleva utan att verkligen leva?

En bok som griper tag om mig. Jag är helt tom nu när jag läst sista meningen i den här starka, omtumlade och välskrivna romanen.

Jag kan inte annat än be dig att läsa den för jag tror inte att jag kan göra rättvisa till den med mina ord.