Konsten att skapa en tjej

How to Build a Girl
Bok av Caitlin Moran
Året är 1990. Johanna Morrigan, 14 år, har skämt ut sig så fullständigt på lokal-tv att hon beslutar sig för att det inte är någon idé att vara Johanna längre utan återskapar sig själv som Dolly Wilde - snabbsnackande, hårdkrökande goth-hjälte och femme fatale på heltid! Hon ska rädda sin fattiga bohemiska familj genom att bli författare - som Jo i Unga kvinnor, eller systrarna Brontë - men utan det där med att behöva dö ung. Vid 16 års ålder röker hon cigaretter, dricker sig full och jobbar för en musiktidning. Hon skriver pornografiska brev till rockstjärnor, har alla sorters sex med alla sorters män och sågar band i recensioner på högst 600 ord. Men vad händer när Johanna inser att Dolly saknar något alldeles avgörande? Tänk om en låda full med skivor, en vägg full med posters och ett huvud fullt av pocketböcker faktiskt inte räcker för att skapa en tjej? Konsten att bli tjej är en uppväxtroman i Doc Martens och trasiga strumpbyxor. En rolig, skarp och hjärtskärande berättelse om böcker, ångest, popmusik, socialism, eyeliner och att vilja bli kysst - och om att upptäcka, och uppfinna, sig själv.
90-talet, musik, en förort till London. Johanna Morrigans familj lever på bidrag, pappan försöker få skivkontrakt på den lokala puben och mamman befinner sig i en förlossningsdepression efter att familjens yngsta medlemmar, tvillingarna, tillkommit. Johanna får ändå livet att låta rätt trevligt, tills hon gör bort sig i tv och dessutom råkar berätta för en av tanterna i området att de fuskar med sina bidrag. I ångestdimmorna efter de incidenterna bestämmer hon sig för att börja om, skapa ett nytt alter ego och ta världen med storm. Hon blir Dolly Wilder. Sminkar sig svart, köper en flaska sprit och plankar in till London. Där kliver hon in på en av stans mest omtalade musiktidningsredaktioner och kräver att få börja skriva för dem. Sagt och gjort, Dolly imponerar och blir en i gänget. Hon skriver arga, elaka recensioner om band hon inte gillar och till sist är hon ovän med hela musik-England. Dessutom utforskar hon sin sexualitet men hur många snubbar hon än ligger med lyckas ingen få henne att komma.

Johanna är en kul karaktär, inte den typiska unga tjejen man kanske förväntar sig i en come-of-age-bok. Snarare mer verklig, mer som man var i 15, 16, 17-årsåldern. Ett barn hemma, en ”vuxen” bland folk.!man försöker hitta sin identitet i en värld där alla andra tycks självsäkra och fullkomliga.

Johanna tillåts ha en vild sexualitet, vara sugen på att testa olika grejer utan att det blir ”sexnovell”-känsla över det. Mer dråpliga halvbra ligg likt de man faktiskt genomled i den åldern. Överlag är tonåren väldigt bra beskrivna, det där med att man liksom agerade på prov, försökte vara någon annan lite häftigare än den man själv var, och hur det till sist biter en i svansen.

Bra, intellektuell, smart, nyskapande. Gillade!