Spöksyn, #1

Poltergeisten

Bok av Cecilia Rojek
"En spännande och välskriven rysare som också tar upp vänskap, ensamhet och mobbning. Betyg 4 av 5" Bibliotekstjänst, Nils Ahnland   En mörk hemlighet döljer sig i det gamla stadspalatset från 1600-talet. Buller på natten, en stark lukt och en vitklädd dam som glider genom rummen. Med mamma, pappa och katten Gilbert flyttar tolvåriga Tuva in i det gamla Stiernkranska huset mitt i Gamla stan. Redan första veckan börjar mystiska poltergeistfenomen. En skåplucka envisas med att slå upp om nätterna, och i det gamla överskåpet hittar Tuva ett ouija-bräde märkt Eleonora Rask och årtalet 1931. Ofrivilligt blir Tuva ledd till att nysta upp de trådar som avslöjar Stiernkranskas mörka hemlighet. I takt med att poltergeistaktiviteterna ökar blir Tuvas föräldrar alltmer övertygade om att Tuva ärvt morfars psykiska ohälsa. I skolan får Tuva det svårt och mobbas av "isprinsessorna". Som tur är dyker den trettonårige Dante upp och blir hennes vän. Men varför verkar alla andra ignorera honom? I Poltergeisten vävs övernaturliga fenomen, mobbning och vänskap samman i en skräck- och relationsroman. Första och fristående delen av tre i serien Spöksyn . CECILIA ROJEK arbetar som skribent och copywriter. Hon har tidigare gett ut barnböcker på annat förlag, till exempel Äventyr i havs djupen och I raketfart med änglapappan.
Tuva är tolv år och har precis flyttat till Stockholm från Gotland med sina föräldrar och katten Gilbert. Huset de flyttar in i heter Stiernkranska huset, ligger mitt i Gamla stan och byggdes på 1600-talet. Det är Tuvas gammelmormor Clara som äger den stora lägenheten de har flyttat in i, men hon vill inte prata om hur det kommer sig. Det dröjer inte länge förrän märkliga saker börjar hända i huset. En skåpslucka i Tuvas rum slår upp på nätterna, hon känner iskyla och det luktar konstigt, hon ser en grå kvinnogestalt som svävar omkring. Snart förstår hon att Stiernkranska huset gömmer på en hemlighet som någon vill ha hjälp med att avslöja. Lite hjälp får hon av Dante som plötsligt dyker upp och blir hennes vän. Tur att han finns när Nils, Tuvas bästa kompis på Gotland, inte svarar på samtal eller sms längre.  

Samtidigt får Tuva problem när hon börjar sexan i sin nya skola. Hon blir svårt mobbad på grund av sin dialekt och sitt namn, men ingen tror på henne, varken skolpersonalen eller föräldrarna. Hur ska Tuva kunna lösa allt det här? 

Detta är första delen i serien Spöksyn och innehåller såväl övernaturliga inslag som mobbning och vänskap. Boken är mycket spännande och det är först mot slutet som man anar hur det ska sluta. Jag ser mycket fram emot fortsättningen.  
Bra bok till de lite äldre, läsvana barnen inför Halloween och läslovet! Jag tänker från 12 år ungefär. Den är liiite läskig till och från, men en bra story, mycket spöken och övernaturliga saker. Det som är bra är att författaren har vävt in relationer dels mellan huvudpersonen Tuva och hennes föräldrar, men även i skolan där det finns mobbare. Som vuxen är det nyttigt att få läsa om det från barnens perspektiv. Kul att det kommer uppföljare i denna serie som heter Spöksyn!