Att färdas i motvind

Bok av Mats Haraldsson
Att färdas i motvind är en historisk roman inspirerad av verkliga personers levnadsöden, men som blandar små delar fakta med stora delar fiktion. Boken tar läsaren med på en tidsresa från 1800-talets fattiga jordbrukssamhälle med daglönare och husförhör, fram till 1920-talets industrialisering och gryende välstånd. Johan är en osäker ung man som emigrerar till Amerika i slutet av 1800-talet, mer eller mindre mot sin vilja. Mathilda lever ett hårt liv i en mansdominerad värld, men gör ändå det bästa av sin situation. Båda växer upp på den småländska landsbygden i en tid då man inte har några förväntningar på att få det bättre än sina föräldrar. Trots det finns det mycket dramatik och glädje i deras liv, men också stor sorg och smärta. Hugo föds en generation senare och växer upp i en tid då samhället moderniseras och elektricitet och automobiler blir vardag. Han lockas att ta del av spännande äventyr i den stora världen. Men ska han våga? Mats Haraldsson är född 1960 och uppvuxen i Växjö. Efter industriell ekonomutbildning i Linköping flyttade han till Stockholm. Under sin över trettioåriga karriär i en amerikansk koncern arbetade och bodde han i Stockholm, Paris, Houston, London, Bryssel och Salzburg. Han slutade som anställd 2018 för att ägna sig åt egna projekt. Mats är bosatt i Salzburg och detta är hans debutroman. "Till den som är intresserad av hur våra förfäder hade det bara några generationer tillbaka rekommenderar jag denna bok med glädje." / Robert Warholm, bokbloggen Mina skrivna ord »Alltså wow, vilken fantastisk berättelse. Handlingen är verkligen gripande, färgstark, fantastisk. Man liksom sugs in i Sveriges 1800-tal ifrån första blad. Miljöbeskrivningarna är fantastiska, länge sedan jag läste en bok som hade så välskrivna och levande miljöbeskrivningar som gjorde att det kändes som om man var med på plats.« / Betyg 5/5 - Systrarna Boktokiga "Det är lätt att fängslas av berättelsen. Att färdas i motvind är en välskriven och spännande bok, mycket läsvärd."/ Ingrid Nettervik, ordförande Vilhelm Moberg-Sällskapet 
Detta är författarens debutroman. Det är en historisk roman som är inspirerad av verkliga personers levnadsöden. Den utspelar sig i slutet av 1800-talet och fram till 1920-talet.

Det är en fin och välskriven historia om livet förr. Handlingen är berörande och miljöbeskrivningarna målande. Jag fastnar fort för historien och vill inte lägga ifrån mig boken. Jag gillar även faktarutorna som finns i boken.

Om du gillar att läsa historiska romaner och vill veta mer om Sveriges historia kan jag verkligen rekommendera denna fina historia. Jag kan även rekommendera den om du inte brukar läsa historiska böcker men vill läsa en riktigt bra bok.
Recension 🌸 Att färdas i motvind av Mats Haraldsson

Wow vilken debut. Jag ska erkänna att jag var lite skeptiskt med att tacka ja då jag inte riktigt fallit för genen historiska böcker. Men hade sett så många bra recensioner så tack ja om erbjudandet att få läsa boken av Mats. Och det är jag väldigt glad för.
Jag fastar direkt och kan inte släppa. Historien som är verklighetsbaserad är riktigt gripande. Med både sorg glädje och oro och bekymmer och framför allt kärlek.
Lättläst och välskriven.
Jag har sträckläst.
Gillar bakgrund fakta som finns med om bland annat regler från förr.
Förstår att det ligger mycket arbete bakom denna bok.
Vill väldigt gärna läsa mer av dig Mats.
Jag rekommenderar dig varmt att läsa denna bok.
I denna bok får vi ta del av tre människors livsöden. Johan,Mathilda och Hugo. Vilka livsöden sen. Boken bjuder på härliga karaktärer och fina miljöbeskrivningar. Det är med glädje jag läser denna bok. Att få följa med på karaktärernas äventyr och tidsresa är helt magiskt. Det är intressant att läsa om hur det var i Sverige förr. Boken är mycket bra och fängslande. Den är stark,spännande och välskriven. Jag måste få säga att jag njöt från varje sida. Det kändes som att jag var där med karaktärerna och upplevde samma saker som de. Man sugs in i berättelsen. Den är verkligen fascinerande och magisk. Boken är lättläst. Jag både skrattade och grät när jag läste boken. Boken är både fiktion och verklighetsbaserad. Jag tycker att det var intressant med faktarutorna. Det gjorde boken mer levande. Det märks att författaren har gjort gedigen research. Jag kunde inte släppa boken. Jag tycker att detta är en sträckläsnings bok. Jag hoppas på fler böcker av författaren. Jag rekommenderar varmt boken. Läs! Den som läser boken kommer inte att ångra sig.
Vilken debutbok En verklighetsbaserad historisk släktsaga från 1800 -1970 talet . Vi får följa Mathilda ,Hugo , Johan mfl. Det är glädje , äventyr o sorg . Med inslag av faktarutor . En resa från bondesamhället till industrialiseringen. Den är välskriven med målande miljöbeskrivningar. En omvälvande bladvändare som jag kan rekommendera varmt. Mitt betyg blir 4,5 ...
Detta är en historia som sträcker sig från 1800-talet och avslutas på 1970-talet.
En resa från det svenska bondesamhället då livet var svårare till tiden allt började moderniseras.
Fylld av äventyr, glädje, sorg och historia där man även får faktarutor emellanåt och kan fylla på kunskap hur det varit tidigare.
En läsvärd bok som tar med en på en resa man gärna lockas med på, en väldigt stark debutbok med oerhört gedigen research.