Andas under vattnet

Bok av Pia Hankö
Anna drogs mot havet för att få andas, för att få en stund för sig själv. Det var hennes sätt att för en stund försvinna från alla problem. Hon hade lyssnat på sitt hjärta och följt sin intuition. Hon hade börjat ett nytt liv med Seedy, som hon trodde var mannen i hennes liv, på paradisön Lanzarote. Men det tycktes hela tiden komma något i deras väg för att vara lyckliga. Det var inte bara kulturkrockar och olika sätt att se på livet, det var också religionen och hans familj som hela tiden grumlade lyckan. Och ju mer Anna lärde känna Seedy desto mer såg hon hans många mörka sidor. Ibland var det så jobbigt att enda stället hon kände att hon verkligen kunde andas var under havets vattenyta. "Vattenytan försvann sakta över mitt huvud och små bubblor formades runt mitt ansikte när jag blåste ut luft genom näsan. Jag hade slutna ögon och ljudet av havet vaggade mig sakta till ett stadie där ingenting kunde nå mig. Här var jag skyddad från alla förväntningar och resultat. Här kunde inte skuldkänslan över att inte räcka till nå mig. Här kunde inte Seedy se att jag grät. Här flöt jag ihop med havet och försvann långt bort som om vågorna hade tagit mig med dem. Här behövde jag inte heller känna att jag sakta höll på att förlora mig själv."
Kulturkrockar, traditioner och psykisk misshandel!
Oj, vilken bok! Trots ett oerhört tungt ämne upplever jag den som vacker och skör, men på ett sorgligt sätt.

Anna är på semester på Lanzarote när hon träffar Seedy och blir blixtförälskad. Hon flyttar dit och känner sig som världens lyckligaste kvinna. Efter ett tag kommer det in små gruskorn i det lyckliga maskineriet och Seedy visar lite av sina mörka sidor. Men det finns ju alltid en förklaring och en ursäkt till hans beteende. Gruskornen blir större och större och så även Seedys ilska.

Andas under vattnet är en lättläst bok med stort driv framåt, jag vill hela tiden läsa en sida till. Det är en fiktion men den är skriven med så mycket känsla att det mycket väl skulle kunna vara en sann historia, som om allt Anna berättar verkligen har hänt.

Pia Hankös språk är mjukt och böljande och när jag läser känns det som om jag flyter fram i vattnet. Trots allt som händer Anna är det inte ilskan som är det framträdande utan kärleken till människan och livet. En bok som jag varmt rekommenderar dig att läsa.
- Visa kortare text