Ovanliga yrken

Bok av Joel Berglund
Vad vill du jobba med när du blir stor? Det kan vara svårt att veta - det finns så många olika yrken att välja på. Vissa yrken är vanligare än andra. I den här boken får du träffa personer som har ovanliga yrken. Vad gör en hundcoach? Varför är det viktigt att kunna matte om man är tatuerare? Och är clowner alltid roliga?
Väldigt rolig och intressant bok om lite annorlunda men spännande yrken!

I den här boken får vi träffa åtta personer med ovanliga yrken. Från en tatuerare till en clown. Varje yrke har information om vad yrket innebär, en intervju med en person som utövar yrket och några saker som är bra att ha när man utövar yrket.

En Väldigt kul och lärorik bok att läsa; rekommenderas varmt!
Det är kul att få läsa om lite andra yrken än de vanliga i barnböcker och att dessutom både få möta män och kvinnor som har dem. Här får vi möta en tennisdomare, vildmarksguide, djuphavsdykare och många fler.

Först får vi lite information om de olika yrkena och sedan följer en kort intervju med en som jobbar som det. Vi får också en liten ruta med saker som används inom yrket och sedan finns det en liten ”Fundera på”-del där man kan diskutera olika saker med barnet. Det kan till exempel vara vad man har hemma i glas, efter att ha läst om glasblåsaren eller hur man tror att plast och skrot hamnar i havet, som djuphavsdykaren nämner. Många bra frågor.

Det är en bra blandning av yrken och jag kan tänka mig att man som barn tycker att alla känns väldigt annorlunda och spännande. Jag gillar upplägget, tycker att det är smidiga och lagom långa avsnitt och jag gillar att de är uppbyggda på samma sätt.

Marei Herzogs bilder passar bra till Joel Berglunds texter och speciellt bra passar de för info-rutan om de olika objekt som används inom yrkena. De är detaljerade och tydliga, med bra färgval.
Gällande texten så tycker jag och Lisen, 8 att det var lagom med text för just denna ålder. Det fanns dock en del nya/krångliga ord så det kan vara bra att läsa ihop med en vuxen.
Sen tycker jag som vuxen att det var intressant att man hade med en intervju med en tennisdomaren som bara gjorde det för pengarna. Men den infallsvinkeln kanske är bra för barnen att också få, vad vet jag.

Vi hade gärna haft fler ovanliga yrken med i boken. Men annars var den bra och Lisen tyckte det var roligt att höra om jobben.