Feministpastorns tro och tvivel

Bok av Esther Kazen
3 utgåvor
Välj utgåva
Feministpastorns Tro Och TvivelSvenska - Okänt
ISBN: 9789189057142
Feministpastorns tro och tvivelSvenska - Okänt
ISBN: 9789180060158
Jag är varken kristen eller tillhör någon tro, men känner samtidigt att den organiserade ateismen är lite för dogmatisk i sitt fördömande av religioner. Många är de gånger jag försvarat religion mot människor vars politiska åskådning jag för övrigt delar. Därför såg jag verkligen fram emot att läsa Esther Kazens funderingar över saken.

Kazen är kvinnan bakom @feministpastorn, en ung tjej som vuxit upp frikyrkligt och tidigt studerat till pastor. Hon är feminist, antirasist samt står för HBTQ-människors rättigheter. För många en motsägelse, kristendomen har trots allt sponsrat korståg och politiker har stridit mot homosexuellas rätt att gifta sig med stöd i kristendomen. Kazen förnekar inget av detta, istället tar hon upp det själv, problematiserar och förklarar sin ståndpunkt.

De stora dragen jag tar till mig från boken är att Jesus var feminist, tyckte att kvinnor skulle få utbildning och att alla människor hade ett lika värde. Det andra är att grundbudskapet inom kristendomen, precis som i andra religioner, är kärlek och lika värde inför Gud. Det tredje är att religioner utövas av människor, många människor har fördomar, många människor tycker om att hitta fog för sina fördomar i en helig skrift, som också denna är författad av människor med fördomar. Och sist men inte minst, att det även gjorts mycket gott i kyrkans namn, som när svenska kyrkan öppnade sina portar under den s.k. flyktingkrisen samtidigt som andra stängde dem.

"Feministpastorns tro och tvivel" var en intressant läsupplevelse. Kazen redogör, precis som titeln insinuerar, för alla de tankar hon haft om hur religion och tolerans kan gå hand i hand. Det enda jag saknar är mer av henne själv, det hade varit så spännande att läsa alla dessa tankar i en mer biografisk form, och jag njöt av alla de små anekdoter hon trots allt bjöd på.