En liten bok om mycket bajs

Bok av Anna Hansson
Bajsar fiskar? Bajsar ormar? Vilka djur äter sitt eget bajs till frukost? Och vilka djur äter hellre andras bajs? Allt det, och lite till, får du veta om du läser den här boken! Boken är faktagranskad av Daniel Roth, zoolog på Universeum.
En barnbok som riktar sig till åldern 3-6 år. En underbar liten bok om mycket bajs. I boken ställs frågor som tex; Bajsar fiskar? Hur ser deras bajs ut? Vilka djur äter bajs och mycket mer.
Jag tycker att den här boken är bra, den har fina och färgrika bilder, den är pedagogik och lärorik - till och med jag fick reda på saker jag inte visste om tidigare. Det här är en klockren bok för barn, vilka barn tycker inte om att prata om bajs? Jag hade missat att det finns en tidigare bok som heter "En liten bok om mycket bajs" kan tänka mig att båda dessa böcker platsar i bokhyllan både hemma och på förskolan. Tycker att boken är perfekt att utgå från, båda att läsa, prata kring och jobba vidare med tillsammans barnen genom olika aktiviter.
I En till liten bok om mycket bajs av Anna Hansson och Lotta Myrefelt får vi exempelvis lära oss om vissa djur, hur deras bajs ser ut och vad djuren ibland gör med sitt eget och andra djurs bajs. Det är en rolig och informativ bilderbok med fina, färgglada och tydliga illustrationer som gör det enkelt för läsaren att förstå, samtidigt som boken och illustrationerna är mycket underhållande. Det är inte allt för mycket text på varje sida vilket gör det enkelt för den yngre läsaren att hänga med i läsningen utan att bli rastlös.
Treåringarna tycker: Inte lika intresserade av bajs som femåringen är än, men de närmar sig den ultimata kiss- och bajsåldern, de också. De tyckte att det var roligt att titta på djuren på bilderna och att förfära sig över bajset (många händer över munnen och förfasade ljud) och tyckte också att det var roligt att höra om informationen och förfasas lika mycket över den.

Femåringen tycker: Femåringen tycker att allt som har med bajs att göra är hysteriskt roligt och slukade den här boken med hull och hår. Jättekul att få hitta allt bajs på illustrationerna, ju! Han hade också väldigt roligt åt de olika små fakta om djurens bajs och att det finns djur som bajsar fyrkantigt, eller äter bajs, eller svänger på svansen och sprider ut bajset, det är minst lika kul.

Mamman tycker: Barnen är i den åldern när bajs är ett mycket populärt samtalsämne och brukar smyga sig in i både sång och prat, ofta följt av höga skratt. Därför är den här boken så lämplig i vårt hushåll. Då får man prata om och fnissa åt bajs samtidigt som det faktiskt har en mening, för man lär sig något.

Det är lagom mycket text och information per uppslag och djur, och jag tror att det här kan vara en informativ bok om bajs även för den vuxna, och även äldre barn än målgruppen. De flesta djuren bör vara kända för barnen, men det kan också finnas nya spännande djur att kolla upp, som vombat, okapi och sengångare, eller kanske till och med den svenska tjädern som nog inte är lika välkända som hund och ko.

Lotta Myrefelts illustrationer är perfekta till den här boken. De är tydliga men ändå lekfulla, och dessutom är de absolut fulla med bajs.
Detta är en humoristisk bok för förskoleåldern som behandlar olika djurs bajs. Boken innehåller en rad märkliga, roliga och ibland även lite småäckliga fakta. Vissa av djuren är mer välbekanta och andra mer ovanliga såsom okapi och havsanemoner.
Visste du exempelvis att havsanemonen både äter och bajsar med munnen?

Jag högläste boken för barnen här hemma som både blev facinerande och stundvis lite äcklade över boken. Vi tyckte dock att de olika uppslagen varierar i kvalite när det kommer till innehållet.
Uppslagen om sengångares bajsvanor facinerande oss samtidigt som det inte kändes som något nytt att elefanter bajsar väldigt stora högar.
Men som vanligt skriver Hansson tydligt och lättillgängligt för sin målgrupp. Boken når fram till barn den tänkta målgruppens ålder.