Bärarna

Bok av Jessica Schiefauer
Vad gör en pandemi med människor? Bärarna utspelar sig i en värld där en smitta har härjat i många decennier, en smitta som tvingat män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr, och samhällets redan skrala resurser delas systerligt, eller används i jakten på ett botemedel. Men ordningen har börjat ifrågasättas. Nikki lever med Simone. De har egentligen aldrig pratat om att bli föräldrar. Men så vill Simone absolut bära ett barn. Det visar sig bli både svårare och farligare än Nikki kunnat ana. Nikki upptäcker saker - om Simone, om sig själv och om det samhälle hon lever i - som kastar henne ut i något hon aldrig hade kunnat föreställa sig. Tvåfaldigt Augustprisade Jessica Schiefauer har skrivit en tät och spännande roman om kärlek, föräldraskap och livsvillkor i ett samhälle både likt och olikt vårt eget. "Bärarna" är hisnande läsning.
Bärarna är en dystopi där männen bär på ett dödligt virus som har gjort att de hamnat i karantän. Könen har varit skiljda i över 100 år och termer som tjej, kille, man eller kvinna finns inte längre. Endast spridare eller bärare. Bärare försöker ta hand om jorden och dess döede natur medan spridare hålls i karantän och laboratorier. De som rymmer dödas direkt.
Jag tycker att den här boken var fångade, även fast den var något långdragen i vissa partier. Man blev nyfiken och engagerad för hur det skulle gå för Nikki så när uppföljaren kommer, kommer jag köpa den direkt!
I boken får vi följa Nikki som lever tillsammans med Simone och Simones kamp för att få barn.
Boken utspelar sig i en framtid där alla män lever i karantän och inte får vistas i samhället som bara är till för kvinnorna.
Det är en fantastisk välskriven bok som påminner lite om Egalias döttrar.
Det är en bok som alla borde läsa och som fungerar utmärkt som en uppmaning till att fundera vad för slags samhälle vi vill ha.
Jag brukar inte läsa denna typ av böcker, men var nyfiken på den då den jämförts med A handmaid's tail som jag såg som serie.
Boken ger många tillfällen till reflektion. Man har den med sig i tanken. Man undrar när den utspelas, hur långt fram i tiden? Det hänvisas till förr o tiden - alltså den vi tiden vi lever i nu, vilket ger en svindlande känsla.
Det känns ändå inte omöjligt att framtiden skulle kunna bli såhär. Kvinnorna dominerar, männen ses som hot. Att bära ett barn är livets mening. Men det är inte utan komplikationer.
Boken är välskriven och kommer säkert få utmärkelser!
Bärarna känns som en perfekt bok för en bokcirkel. Det är mycket jag vill bryta ner och diskutera efter jag har läst boken. Världen är intressant där kvinnor är det dominanta könet och männen är förbisedda. Männen är inte ens en del av samhället. Boken tar upp rädslor och fördomar för ett folkslag och hur det kan påverka hela samhället. Samtidigt spekulerar boken om hur det skulle vara om kvinnor styrde. Det är som sagt mycket man kan diskutera.

Jag gillade också att lära känna Nikki och se hur hon drabbas av sin partners önskan att få bära ett barn. Vad hon själv är villig att ge upp för att Simone ska bli lycklig. Något som tär på henne själv och deras relation. Jag gillar hur författaren får oss att lära känna världen genom Nikki. Jag blev inte helt förälskad i boken. Det känns som om något saknades, som om jag inte kom Nikki nära, men den är absolut läsvärd och jag ger boken en 3/5 i betyg.