Stjärnor, systerskap och julens mirakel

One More for Christmas
Bok av Sarah Morgan
För systrarna Samantha och Ella Mitchell är julen något alldeles speciellt. De älskar att rå om varandra och framförallt: skapa varmare och mer minnesvärda jular än de hade som barn. Men i år kommer firandet att se annorlunda ut. Deras mamma, som de inte hört från på fem år, ringer plötsligt och meddelar att hon vill fira jul med sina döttrar. Samantha och Ella ser ingen annan utväg än att bjuda in henne ... Gayle Mitchell har alltid prioriterat jobbet framför familjen - och det har sitt pris. Relationen till döttrarna blir bara sämre och sämre. När hon inser att livet kan ta slut när man minst anar det bestämmer hon sig - det är dags att gottgöra dem. Brasan sprakar hemtrevligt och snön faller utanför fönstret när mamma och döttrar firar sin första jul ihop på många, många år. Och de inser snart att bästa sättet att läka sårade hjärtan är att en gång för alla göra upp med det förflutna. "Boken har vad som krävs av en feelgoodroman - trassliga familjerelationer, kärlek, magiska platser och framförallt en underfundig humor som lyfter boken ett snäpp över det vanliga." Birgitta Ehn Eliason, BTJ-häftet Sarah Morgan har en lång rad älskade romaner bakom sig och hennes böcker har sålt i mer än 18 miljoner exemplar världen över. Hon bor med sin familj utanför London.
Nu är jag inte den personen som brukar dras till att läsa julromaner i samband med just jul, men när den här dök upp i brevlådan bestämde jag mig för att vänta till december och försöka kapa någon annans julstämning eftersom jag bor i den delen av landet som faktiskt inte har särskilt mycket snö under julen.

Jag skulle väl kanske inte säga att julstämningen infann sig, i alla fall inte på en gång. Gayle Mitchell ramlar av en stol under en direktsänd intervju och medan hon ligger och väntar på hjälp kommer hon fram till att hon kanske inte har varit den bästa mamman till sina två döttrar och bestämmer sig för att ändra på det. Samantha och Ella, hennes döttrar, är inte alls lika förtjusta i idén och kommer på att ljuga och säga att de redan har beställt en resa någon annanstans, långt borta dit inte Gayle skulle få för sig att följa med. Och plötsligt är de allihop på väg till de skotska högländerna – Gayle, Ella och hennes familj och Samantha – där de ska bo på vad som skulle kunna bli en stjärna i Samanthas reseföretag, en gård som drivs av Brody och hans mamma och syster.

Till slut blir det väldigt mycket julstämning och jag är direkt avundsjuk på dem som får vara i en sådan idyll. Persongalleriet är lagom stort och passar genren. Jag gillar att fokuset ligger på de tre kvinnorna och att vi får följa var och en av dem i egna kapitel. Det får mig att känna mig närmare dem eftersom jag får veta vad alla tänker.

Sarah Morgan har inte undvikit mörka ämnen i den här boken och svårigheterna avlöser varandra. Jag tycker om att det inte är enkla och klara lösningar utan att det är karaktärsutveckling hos alla tre kvinnorna genom hela boken. Ändå finns romancedelen ganska klart och tydligt som en lysande stjärna. Även om jag i mångt och mycket förstår hur det kommer att sluta, tycker jag mycket om att läsa om vägen dit.

Språket flyter på bra, Helen Tusås översättning är riktigt bra, och Stjärnor, systerskap och julens mirakel är en riktig bladvändare. När jag hade satt mig med boken ville jag helt enkelt inte lägga den ifrån mig.
För systrarna Samantha och Ella är julen något alldeles speciellt och de älskar att rå om varandra och skapa mer minnesvärda jular än vad de hade som barn. Deras mamma Gayle har inte hört av sig på fem år, hon har alltid prioriterat jobbet framför familjen och hennes relation till döttrarna blir bara sämre och sämre. Denna jul vill Gayle fira jul med sina döttrar, Samantha och Ella är tveksamma…. Men de bestämmer sig sedan att resa till Skottland och fira julen där tillsammans…

Sarah Morgan kan jag lita på, precis som hennes tidigare böcker jag läst så äskar jag även denna bok - det här är en helt underbar feelgoodpärla. Det är något speciellt med Sarahs böcker, hon skriver på ett sätt som gör att jag dras med och lever mig in i boken. Alla de rätta ingredienserna finns med för att skapa en feelgood med en mysig julkänsla - det är kärlek, komplicerade relationer, hemligheter, julstämning, en dos humor och ett vintrigt landskap. När sista sidan är läst uppstår den där mysiga, varma måbra känslan i kroppen och jag har njutit genom hela boken - en riktigt juvel.