Vino!

Bok av Johan Franco Cereceda
Vino! handlar om den spanska vinhistorien och utvecklingen lett till att Spanien idag är ett av världens främsta vinländer. Spanien är ett klassiskt vinland där traditioner bevaras och respekteras. Samtidigt har många nya innovativa producenter dykt upp som erbjuder spännande viner. Författaren Johan Franco Cereceda samtalar med lokala producenter och skildrar utvecklingen på nära håll.
Vino! handlar om hur Spanien vuxit till ett av världens mest intressanta vinländer. Här blandas tradition med innovation. Spanien har många regionala skillnader både vad gäller vinproduktion och gastronomi. Det finns många olika sorters viner, bland annat de vaniljdoftande Riojavinerna, det mousserande vinet cava, starkvinet sherry och de blommiga vita vinerna från druvan albariño. Med andra ord finns det spanska viner för alla smaker.

På ett mycket informativt och lättförståeligt sätt skildrar författaren Johan Franco Cereceda Spanien som en vinnation. Han pratar med vinodlare i de olika regionerna och ger tips om vilket vin som passar med de regionala maträtter. Resultatet är en utmärkt bok om spanska viner. Den fungerar nästan lika bra som guidebok eftersom den får en att vilja resa till Spaniens alla vinregioner och utforska på plats. Jag uppskattar framför allt de olika styckena med lokala vinproducenter som skildrar sin vardag, kunskap och engagemang. En mycket bra bok för den som vill lära sig mer om spanska viner.