Pappan som slutade vara en superhjälte

Bok av Janne Persson
En dag när Wille vaknar märker han att något inte är som vanligt med pappa. Han har åkt till jobbet utan att ta på sig superhjältekläderna. Har han bara "pappyjamasen" på sig? Och hans "hjältelefon" ligger kvar i köket. Han som alltid är så noga med allt. Wille och hans storasyster Agnes blir oroliga och ger sig ut för att leta efter pappa. Aldrig hade de kunnat ana vad som skulle hända. Pappan som slutade vara en superhjälte är en bok om utbrändhet och utmattningsdepression. Att förklara för barn vad som händer när en förälder drabbas av utbrändhet är inte alltid lätt. I den här boken får vi följa med på hela resan från det jobbiga och ibland skrämmande till den väg som leder tillbaka.
Det här var verkligen en bra och viktig bok. Boken är väl uttänkt så att även barn kan få en tanke om hur det är för föräldrar med utmattningsdepression och utbrändhet.

Jag tycker att det är bra att det görs sådana här böcker och det är något som är så vanligt bland oss att ha. Att få läsa för sitt barn om att det är jobbigt i början och en stund under tiden men att det i slutändan kan bli mycket bättre, tycker jag är viktigt.

En till sak jag gillar med boken är att den visar att även pappor kan må så. Att det inte bara är mammor. Och att författaren skriver på ett sätt som gör att barn lätt kommer ihåg, enklare att förstå.
Femåringen tycker: För femåringen blev tyvärr den här boken en besvikelse. Jag tror egentligen inte att det har med bokens innehåll att så mycket som titeln. Titeln och omslagsbilden fick honom att förvänta sig en bok full med superhjältar och just det där med utbrändhet är inget han mött i verkliga livet, så det blev nog lite abstrakt för honom.

Mamman tycker: Jag tycker om bokens tema, det är väldigt viktigt. Att hur mycket man än tycker om att vara superhjälte och klara allt, så kan det faktiskt bli för mycket. Så på ett sätt känns det här nästan viktigare för vuxna att läsa, än för barnen. Däremot tror jag att det kan vara en väldigt bra bok att ha till hands om barnet har erfarenhet av att ha en förälder som är utbränd, för att bearbeta det hela. Illustrationerna är väldigt livfulla och i många fall också väldigt roliga. Jag tycker också om det mer ”ickevärldsliga” temat med superhjältar och änglavaktssuperambulanser. Det gör det mer skoj att läsa om, men utan att förta det allvarliga i temat.