Bita den hand som slår

Bok av Henrik Wolgast
I en fashionabel lägenhet i Stockholm väntar rumänskan Viorica, fångad i prostitution och instängd mot sin vilja. Det enda hon kan göra är att betrakta livet utanför fönstret och vårda sina minnen. Inom sig bär hon på något mer - en uråldrig släkthemlighet som kräver blod. När en sadistisk kund våldför sig på henne vaknar myten från hennes hemland till liv och korsar verklighetens vägar. Men hon är inte ensam. Det finns fler därute. Fler som söker ett nytt liv. Fler som kräver hämnd. Bita den hand som slår är en berättelse om att slå tillbaka - men också om att skydda det man älskar. Det är en roman där verklighetens vittnesmål formas till en mörk saga och tar vampyrmyten från gamla tiders Rumänien till det moderna Sverige, där prostitution och traficking pågår mitt ibland oss. Henrik Wolgast föddes 1976 i Falun och bor idag i Borlänge tillsammans med sin familj. Till vardags är han läkare och specialist inom barn- och ungdomspsykiatri. Planer på ett större skrivprojekt fanns länge hos Henrik, men det var först när idén om ett rumänskt trafickingoffer dök upp som han gjorde allvar av sina tankar. När sedan Metoo-rörelsen spred sig under 2017 föll bitarna på plats och han kunde fullborda sin berättelse som blev Bita den hand som slår.
Detta är den första skräckroman jag läst och jag säger bara Wow! Vilken bok! Den är mörk, brutal, otäck på sina ställen och så otroligt spännande och den gick knappt att lägga ifrån sig.

Som läsare kom jag snabbt in i handlingen. Handlingen präglas av teman som kvinnohat, vampyrism och framförallt hämd. Man känner med de kvinnliga karaktärerna och boken belyser den fruktansvärda människohandel som sker varje dag, varje minut.
Alltså!! Henrik Wolgast, det här du!! En sån bok du skrivit. Det här är något så unikt som en skräckis med ett avsevärt socialt och mänskligt djup. Wolgast låter ett brännande ämne såsom trafficking och prostitution, präglad av kvinnohat och makt, utgöra basen i sin mörka saga. En saga som låter den urgamla vampyrnyten ta plats i vårt moderna samhälle och bjuder nervig spänning från första till sista sidan. Det här är så bra! Wolgasts bok är utan tvekan en av de bästa som jag läst i genren, inte bara 2020, utan genom tiderna.
Bita den hand som slår får så klart ☕☕☕☕☕, rykande heta. Författaren får en stor 🍰 för att han låter delar av bokens intäkter gå till den ideella organisationen Talita, som arbetar med att hjälpa kvinnor ut ur prostitution och trafficking.
Viorica och hennes syster sliter på hemma i Rumänien med usel lön, när de får erbjudande att åka till Sverige. I Sverige kommer de få bra jobb och tjäna bra med pengar, får de veta.
De ser sin chans och åker.

Men i Stockholm hamnar de inlåsta i en lägenhet, där kund efter kund dyker upp.
Viorica väntar bara på första bästa chans att fly. Hon har fått nog.

Så får hon en kund som vill ha hembesök. Kanske kommer chansen nu.
Han är en av de våldsamma kunderna. Så när han ger sig på Viorica, väcker det en förbannelse hon inte visste hon hade till liv. En uråldrig förbannelse som funnits i släkten under lång tid.

Vi får även följa Katja som utsatts för svåra övergrepp och som nu lever med sin son, i rädsla för att hittas.

Detta är en riktig skräckroman med våld, svek, hemligheter, skräck och hämnd, men även mycket spänning. Katjas och Vioricas öden kommer till slut vävas samman.

Boken skildrar trafficking på ett trovärdigt sätt, ett viktigt ämne. Det gör ont i mig att läsa om dessa stackars tjejer.

En del att intäkterna för boken går till Talita, som är en ideell organisation som hjälper kvinnor ur prostitution och trafficking.