Vita rosor

Bok av Emma Olofsson
Sommarvärmen har just kopplat sitt grepp om Karlshamn när en ung kvinna hittas död och våldtagen i en klippskreva i hamnen. Över hennes kropp har någon spridit vita rosenblad. Några dagar senare försvinner en sextonårig flicka från sitt hem. Flickorna går på samma gymnasieskola, och vita rosenblad hittas i huset. Matias Hernández och hans kollegor på Grova brott sätts på fallet, men står handfallna tills det visar sig att Matias bror Sebastian stått båda offren nära i sin roll som lärare. Misstankar riktas mot honom trots Matias protester. Sebastian släpps i brist på bevis, men plötsligt försvinner han, samtidigt som ytterligare en flicka från skolan anmäls saknad. Allt tyder på att de försvunnit tillsammans. Fler och fler frågetecken dyker upp om Sebastians inblandning i fallen, och i jakten på honom får polisen upp ett spår som leder dem in i en härva av övergrepp och maktmissbruk, som ger ringar på vattnet ända till militärdiktaturen i Chile. Vita rosor är en dramatisk historia om mörka familjehemligheter, kärlek och hämnd.
Jag har varit sugen att lyssna på denna bok länge. Men har inte tagit mig för att göra det förrän nu. Jag blev inte besviken. Jag gillar spänningen och att det var lite klurigt att komma fram till hur allt hörde samman. Jag som jobbat, pluggat och rest i Latinamerika (dock ej varit i Chile) älskar att boken innehåller lite spanska ord här och där. Det fick mig att längta tillbaka till den underbara kontinenten. Tycker att det också är bra att boken tar upp en del av Chiles historia som inte är så rolig men som inte bör glömmas.
Jag skulle säga att detta är en riktigt bra debut som helt klart är värd att lyssnas på.
Vi befinner oss i ett försommarvarmt Karlshamn i Blekinge. Mitt i den spirande sommaridyllen larmas polisen om att en ung kvinnas döda kropp hittats ute bland klipporna. Över henne ligger sönderklippta vita rosor utspridda.
Strax därefter försvinner en ung tjej från sitt hem. I huset finns det vita rosor placerade på golvet. Det visar sig att båda tjejerna går på samma gymnasieskola i staden...

Polisen Matias Hernández och hans kollegor arbetar med fallen. Matias häftiga humör visar sig på jobbet när det framkommer att hans egen lillebror Sebastian har kopplingar till båda tjejerna, i sin roll som lärare på deras skola, och därmed räknas som en av de misstänkta i utredningen. Matias hävdar bestämt att hans bror är oskyldig.
Hernández tvingas in i en känslomässig karusell när hans lillebror plötsligt försvinner, samtidigt som ännu en ung kvinna från skolan saknas. Mycket tyder på att de försvunnit tillsammans. Är Sebastian kanske skyldig trots allt?

Emma Olofssons debut är en galet spännande, välskriven deckare som bjuder dig på en resa bland mörka familjehemligheter kryddade av lögner, hämnd och svek. Samtidigt får vi vara med om kärlek i många olika skepnader. Kärlek till ett land, en person eller till livet i stort, trots de många svårigheter vi människor kan tvingas gå igenom.
Emmas miljöbeskrivningar och trovärdigheten i karaktärerna är alldeles magisk!
Längtar efter att få återse det här polisgänget i nästa bok! För det kommer väl fler?
Riktigt spännande! Läs den!
Emma Olossons debutroman "Vita rosor" är spännande och hade en för mig oväntad vändning på slutet, även om den var lite förutsägbar på sina håll. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen.

Vad jag däremot tyckte mindre om och som dessvärre sänkte lyssningsupplevelsen, var all utseendefixering och all denna fokus på sex. I mina ögon hade det inte alltid riktig relevans för själva handlingen. Jag upplevde det som ett ständigt tjat från praktiskt taget alla karaktärer att Matias och Sebastian var så himla snygga eller att den eller den också var snygg. Det störde mig att Matias tycktes skryta om vem han hade sex med (åtminstone verkade han känna sig tvungen att påpeka det). Att Matias chef lägger sig i hans sex- och kärleksliv och verkade ta på sig rollen som någon form av "matchmaker" kändes inte trovärdigt.

Förutom detta tyckte jag att "Vita rosor" var bra och jag ser som sagt emot fortsättningen. Jag är grymt imponerad av den här debuten!
📓📔📒📕📗📘📙📚📖🎧

Titel: Vita rosor
Författare: @Emma Olofsson
Uppläsare: @Gunilla Leining
Utgivare: @Bokfabriken
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Handling: En ung kvinna hittad död och över hennes kropp har någon spridit ut vita rosenblad. Några dagar senare försvinner en flicka från sitt hem och vita rosenblad återfinns på brottsplatsen.
Fallen går till Matias Herna’ndez och hans kollegor på grova brott. De inser ganska snabbt att en gemensam nämnare mellan de båda fallen är Matias bror Sebastian och trots Matias protester riktas misstankarna mot Sebastian ganska snabbt. Han frikänns dock i brist på bevis.

När sedan ytterligare en flicka försvinner samtidigt som Sebastian riktas åter misstankarna mot honom.

Matias och hans kollegor gräver djupt och hittar kopplingar ända bort till militärdiktaturen i Chile.

Vid sidan om Matias jobb med fallen får vi även följa hans kamp med att få varannan vecka med barnen att fungera.

💚🤍💚🤍💚🤍

Bedömning: Lyssnade klart på Emma Olofssons debutbok för ett tag sedan och nu kände jag att det var hög tid att skriva klart recensionen.
Det är en otroligt välskriven debutbok. Med ett målande, beskrivande och vackert språk. Det är lätt att leva sig in i miljön och karaktärerna. Självklart hjälper det till att jag är bekant med platserna i och runt Karlshamn som boken utspelas i.
Vita rosor är en spännande historia med mörka hemligheter och intriger.
Jag rekommenderar den verkligen och ger den betyget 9 av 10 stjärnor! 💫✨

💚🤍💚🤍💚🤍
Rekommenderas för den som gillar deckare
Emma har skrivit en lättlyssnad deckare om mord i, för mig, den välbekanta Karlshamnsmiljön.
Hon är duktig på miljöbeskrivningar och att fånga upp läsaren intresse redan från start.
Jag sögs in i historien om brutala mord, svek, psykiskt ohälsa, vänskap och mycket mer.
När hälften av boken återstod anade jag vem som var mördaren men ändå lyckades slutet överraska mig.
Ordet "vacker" upprepades en del i sista halvan av boken, vilket mest var en reflektion från min sida mer än att jag störde mig på det.
Heja Emma och så roligt att läsa/lyssna om Karlshamn 😁👏🏻