Drift

Bok av Jenny Holmqvist
En storslagen berättelse som spänner över generationer och kontinenter. Eva växer upp i Uppsala på fyrtiotalet, hon blir förälskad i en läkarstudent men tvingas bryta upp och lämna Sverige. Marta i Thunder Bay, Kanada, på sextiotalet, försöker förstå sin mammas försvinnande. James flyttar till San Francisco på åttiotalet, och blir besatt av en man han möter på en fest. De tre udda karaktärerna är sammanlänkade genom släktskap, men de är även bundna till varandra genom sina begär, sin starka längtan efter intimitet och önskan att höra hemma - men också ett sökande efter "det riktiga livet". "Drift" är en roman om förlust, begär och arv där detaljer påverkar det stora, öden speglar varandra och historien både upprepar sig och förskjuts genom tiden.
Jenny Holmqvist har skrivit en mycket fin debut där vi får följa med en familjs historia över två generationer och kontinenter. Historierna blandas och det tillför en dimension när man som läsare förstår hur de hänger ihop.
1946, Uppsala. Eva arbetar som sekreterare och drömmer om att få studera vidare - något som strider mot tidens uppfattning om hur en kvinnas liv ska se ut. En dag möter hon Erik, läkarstudent på stadens universitet. De blir blixtförälskade, men deras förhållande ska komma att få konsekvenser som skakar om hela Evas tillvaro.
1960-tal, Marta växer upp på en gård i Kanada. Saknaden efter modern som försvunnit är stor, särskilt då hennes far gift om sig och Marta fått ett halvsyskon. Räddningen finns på granngården, hos hästarna.
1982, San Francisco. James har flyttat från det lilla samhället långt ut på landet där han växte upp, till en storstad där han kan studera matematik på universitetet. Efter något års idogt pluggande möter han en man på en fest. James blir som besatt och dras snabbt in i den storslagna men destruktiva tillvaron, kantad av grandiosa fester med stadens elitskikt.

.

Drift är en berättelse om flykt, sökande, längtan och förlust. Vi får följa tre karaktärer som genom släktskap är sammanlänkade, trots att deras liv är diametralt olika. De är alla i rörelse, antingen till eller bort från något.
Jag tycker mycket om det episka sätt att berätta som verkar ha blivit allt vanligare på senare år och som förekommer i Drift. Läsaren får följa flera olika karaktärer, handlingen spänner över lång tid och väver skickligt samman alla trådar. Jag är som bekant väldigt svag för släktsagor och familjekrönikor, och det kriteriet uppfyller den här berättelsen.
Redan från den första sidan fängslades jag av handlingen och Holmqvists skickliga berättarteknik. Boken är väldigt välskriven och jag tyckte mycket om språket.
Däremot tyckte jag inte riktigt att den höll hela vägen. Jag saknade att få lära känna karaktärerna på djupet, trots det höga sidantalet kändes det som om det fanns en distans mellan läsare och karaktärer - det skrapades enbart på ytan. Dessutom upplevde jag att drivet som inledningsvis grep tag i mig falnade efterhand.
Med det sagt är Drift en lovande debut och jag ser hoppas få läsa mer av Holmqvist framöver. 🕊🕊🕊/5.