Hårmästarens familj

Bok av Gunilla Tähti Wigge
Howard Hill är en livsnjutningarnas man. Med en tillsynes osläcklig törst för kvinnor och det goda livet beger han sig till England för att söka efter det stora äventyret. Och det som väntar honom där förändrar hans liv för alltid ... Hårmästarens familj är en rolig och lustfylld skröna i den bästa humoristiska traditionen. En charmig roman där vi följer tre generationer genom kärlek, vänskap och drömmar. Gunilla Tähti Wigge är en svensk författare. Hon skriver framför allt feelgood-äventyr och skrönor. Helst båda samtidigt.
Howard Hill är en man som tar möjligheterna där han hittar dem. Antingen är det att köpa en gammal pärlfabrik, eller senare en hårsalong när pärlfabriken visar sig vara en förbannelse och han följer sina instinkter, oavsett vad det innebär. Nu kan det råka vara så att det innebär att han blir far till två barn i olika länder ungefär samtidigt och sedan är det dessa barn vi följer genom livet.

Hårmästarens familj är den första delen i en trilogi om familjerna som bor på Soläng, och det får mig lite att tänka på Minas hus av Heidi Bjørnes. Ett hus som fungerar som det sammanhållande kittet för personer som behöver det. I den här bokens fall är det tre generationer vi följer från femtiotalet och framåt. Främst Howard och hans två döttrar.

Ibland har jag lite svårt att hänga med i att vi har flyttat fram i tiden och kan tycka att vissa viktiga saker inte tas upp på det sätt det borde, men det är en lättsam läsning med ett bra flyt som gör att det går snabbt att läsa och är en trevlig stunds underhållning. Förvirringen för min del kan bero på att vi hoppar mellan tider och händelser men jag tycker samtidigt att det är en del av bokens charm. Jag gillar också de illustratoriska inläggen med citat från boken som bryter av på ett snyggt sätt.

Språket är lättsamt att följa och det ska bli spännande att läsa trilogins fortsättning.
Handlingen i denna bok kretsar kring Howard Hill. Tidsmässigt är det 1950-tal. Trots sorg och motgångar tidigare i livet, går han till synes enkelt vidare mot nya äventyr. När hans skruttiga bil, inte orkar längre hamnar han av en slump i Alingsås. Där köper han sin egen frisersalong. Kort därpå stiger den vackra Iris in genom dörren. Det dröjer inte länge innan hon är hans. Väntande parets först barn får Iris stanna hemma, när Howard åker på utbildning till London. Där drabbas han av den stora passionen, vars konsekvenser kommer att påverka nära och kära långt efter att Howard själv är borta.
Från 1950-talet går handlingen raskt framåt, och sträcker sig ända in på 1990-talet. Detta gör att jag har svårt att komma in i boken, och också komma karaktärerna riktigt nära. Den beskrivs som en feelgoodskröna, vilket deffinierar boken på ett bra sätt. Om du vill ha en lättsam och underhållande bok är det här en bok för dig.
Detta är en feelgoodskröna som sträcker sig över decennier och generationer. Den börjar under 50-talet och fortsätter fram till 90-talet. I boken får vi följa frisören Howard Hill som har en stor passion för livet. Han är charmig och mycket omtyckt. Han startar en frisersalong i Alingsås och åker sen på kurs till London. Howard är en livsnjutare och älskar kvinnor med allt vad det innebär!

Berättelsen är dråplig, rolig och underhållande!