Jag vill inte ha levt förgäves

Mari Larsson
Wow!! Ett sånt gediget och omfattande arbete som ligger bakom den här boken. Mari Larsson har med hjälp av otaliga källor i form av böcker, Annes dagbok, tidningsartiklar, brev, fotografier och kontakt med Annes barndomsvän skapat en unik berättelse. En berättelse som berör och som ger en bredare kunskap om Annes liv som inte rymdes i dagboken.
Varje kapitel inleds med ett citat ur Annes dagbok. Ett citat som känns applicerbart i vår samtid; "Den gamla visdomen har bekräftats åter igen, vad en enskild kristen gör bär han ansvar för själv, men vad en jude gör drabbar samtliga judar". Byt ut jude mot muslim och det känns väl igen i vår samhällsdebatt, tänker jag.
Historien har som bekant en tendens att upprepa sig. Antisemitism, främlingsfientlighet och avhumanisering gör sig tyvärr gällande också dags dato. Därför är böcker som den här så viktiga. Vi får inte glömma. Förintelsen ägde faktiskt rum och vi är skyldiga att ta del av den kunskap som ännu finns.
Jag vill inte ha levt förgäves får av mig ☕☕☕☕ + en rejäl påtår.
Anne Franks liv, dagbok och öde har alltid fascinerat mig, ända sedan jag någon gång i 9-10 års ålder för första gången läste Anne Franks dagbok, jag minns att jag till och med hade ett arbete i skolan, där jag stod med, vad som kändes som 100st overhead papper som jag skulle visa och förklara för min klass.
Jag var så imponerad, fascinerad och bedrövad och ville så gärna att mina klasskamrater skulle känna likadant.
Det här är en viktig bok! Och jag hoppas att ALLA kommer att läsa den!
Med tanke på hur mycket jag läst om Anne, hennes familj och hjälparna, så var det många delar i boken jag läst om förut, men det var även en del som jag aldrig hört om förut.
Som alltid gör böcker om Anne mig ledsen över hennes öde, men så fascinerad över hela hennes person, jag undrar mycket vad som hade kunnat hända om hon hade överlevt.