Jag vill inte ha levt förgäves

Bok av Mari Larsson
»I den nya boken Jag vill inte ha levt förgäves skildrar författaren Mari Larsson Anne Franks liv i helfigur på ett lättillgängligt och intresseväckande sätt Det är en viktig populärhistorisk insats i en tid när vittnena snart alla är borta.« Kristianstadbladet »Jag har lärt mig mycket nytt, om kampen hennes pappa förde för att få Annes böcker publicerade, men också om Förintelsen Väldigt läsvärd och bra.« Monica Lindgren i Gokväll Jag vill inte ha levt förgäves berättar om flickan Anne Franks korta, men händelserika liv. Anne Frank har kallats för Hitlers mest berömda offer och hennes dagbok är den mest lästa boken om förintelsen. Men vem var egentligen Anne Frank, hur tedde sig hennes liv före och under andra världskriget och hur har hon kommit att bli så berömd? Denna bok berättar på ett levande och lättillgängligt sätt om Anne Franks liv, om flykten från Tyskland när Adolf Hitler tog makten, om uppväxten i Amsterdam och det ständiga hotet från nazisterna, om hur Förintelsen tog form, om tillvaron i det trånga, instängda gömstället och om Annes sista lidande och död i koncentrationslägren, men också om hennes fars kamp för att publicera dagboken och ge sin dotter en röst i världen. För första gången någonsin har en svensk författare skrivit en bok om Anne Frank och hennes historia. Författaren har haft personlig kontakt med Anne Franks närmaste barndomsvän, vilket ger berättelsen en helt unik, personlig vinkel. Röster om boken: »I Jag vill inte ha levt förgäves har författaren gått på djupet och skrivit detaljrikt om Anne Franks liv innan, om hennes vänner, intressen och om hennes stora släkt. Lika levande beskrivs också tiden i gårdshuset. Med samma detaljrikedom berättas om de fruktansvärda fasor som Anne, hennes familj och vänner utsattes för i koncentrationslägren... Boken är välskriven och ger svar på frågor som läsare kan ha haft efter att ha läst dagboken. Det här är en allmänmänsklig bok som bör intressera de flesta. Betyg: 5/5, briljant.« Pia Holmström, BTJ
Alla vet vi vem Anne Frank är. Men vem var hon egentligen?

Mari Larsson har lagt ett enormt arbete på att ta reda på vem Anne Frank egentligen var, och har också haft personlig kontakt med Hannah Pick Goslar, som var Annes närmsta barndomsvän.

Vi får följa Anne från uppväxten i Amsterdam, hoten från nazisterna, hur förintelsen tog form, hur de levde i det trånga och instängda gömstället till Annes sista tid i koncentrationsläger.

Annes pappa Otto var den enda som överlevde i familjen. Han tog det väldigt hårt.
När Otto väl orkade läsa Annes dagboksanteckningar började hans kamp för att sprida dagboken och ge Anne en röst i världen.

Vi vet alla att Anne inte överlevde och hon visste själv att hon troligen inte skulle gör det, men hela tiden hade hon hopp om framtiden.

Redan från början är jag fast. Boken griper verkligen tag i mig. En ung tjej som hade så mycket planer för framtiden.

Varför?
Hur kunde man?

Det är så sorgligt att läsa. Man kan riktigt känna smärtan och rädslan med dem. Mari har skrivit så detaljerat så det känns som man är där.

Detta är en så viktig bok. Många av oss har säkert läst Anne Franks dagbok, men läs även denna.

Vi får aldrig glömma.
Wow!! Ett sånt gediget och omfattande arbete som ligger bakom den här boken. Mari Larsson har med hjälp av otaliga källor i form av böcker, Annes dagbok, tidningsartiklar, brev, fotografier och kontakt med Annes barndomsvän skapat en unik berättelse. En berättelse som berör och som ger en bredare kunskap om Annes liv som inte rymdes i dagboken.
Varje kapitel inleds med ett citat ur Annes dagbok. Ett citat som känns applicerbart i vår samtid; "Den gamla visdomen har bekräftats åter igen, vad en enskild kristen gör bär han ansvar för själv, men vad en jude gör drabbar samtliga judar". Byt ut jude mot muslim och det känns väl igen i vår samhällsdebatt, tänker jag.
Historien har som bekant en tendens att upprepa sig. Antisemitism, främlingsfientlighet och avhumanisering gör sig tyvärr gällande också dags dato. Därför är böcker som den här så viktiga. Vi får inte glömma. Förintelsen ägde faktiskt rum och vi är skyldiga att ta del av den kunskap som ännu finns.
Jag vill inte ha levt förgäves får av mig ☕☕☕☕ + en rejäl påtår.
Anne Franks liv, dagbok och öde har alltid fascinerat mig, ända sedan jag någon gång i 9-10 års ålder för första gången läste Anne Franks dagbok, jag minns att jag till och med hade ett arbete i skolan, där jag stod med, vad som kändes som 100st overhead papper som jag skulle visa och förklara för min klass.
Jag var så imponerad, fascinerad och bedrövad och ville så gärna att mina klasskamrater skulle känna likadant.
Det här är en viktig bok! Och jag hoppas att ALLA kommer att läsa den!
Med tanke på hur mycket jag läst om Anne, hennes familj och hjälparna, så var det många delar i boken jag läst om förut, men det var även en del som jag aldrig hört om förut.
Som alltid gör böcker om Anne mig ledsen över hennes öde, men så fascinerad över hela hennes person, jag undrar mycket vad som hade kunnat hända om hon hade överlevt.