Iskungen

Bok av Henrik Nilsson Thelander
Den natten låg Leia vaken. Hon tänkte på allt märkligt som hade hänt de senaste dagarna. På snöovädret och pappas och Beas morbrors olyckor. På snöfigurerna som hade blivit så verkliga och farmors förvåning när hon såg dem. Och på den där förvirrade tanten. Varför hade hon sagt så konstiga saker? Vem var Iskungen? Och vad menade hon med att det var han som hade tagit hennes pappa? Iskungen är en äventyrlig spännings-roman och fantasifull saga om djup vänskap, kampen mellan liv och död och modet att våga möta sina rädslor. "Iskungen är en mycket välskriven historia. Författaren Henrik Nilsson Thelander ger läsaren fina miljöer, vänskap, massor av magi och spänning. Inte minst är rädslans problematik i boken intressant. Hur inverkar rädsla på vårt agerande gentemot omvärlden? Kan rädsla manipuleras och utnyttjas?" Lektör Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ-häfte nr 20, 2020.
Pappa har råkat ut för en olycka och ligger på sjukhuset, så farmor bor i huset med Leia. Även kompisen Beas pappa har råkat ut för en olycka, så hon är också hemma hos Leia.

Ute har det blivit snöoväder och snöfigurerna de gjorde tidigare under kvällen ser så levande ut.

Det är något som inte stämmer, men vad?

En underbar och spännande bok. Här får vi vara med på ett riktigt äventyr, och det händer något hela tiden. Mycket fantasi och magi med fina miljöbeskrivningar.

Att våga möta sina rädslor är något som på ett fint sätt tas upp. Härligt att se vänskapen och hur man hjälps åt. Jag gillar karaktärerna.

Boken är en välskriven kapitelbok med korta kapitel och stor text.
Berättelsen om föräldrar i bilolycka som hamnar på sjukhuset och döttrar som får bo hos mormor och bygger snögubbar av enhörningar silvervargar dvärgar troll och en drake, natt vaknar de och alla har försvunnit och blivit levande. Mycket bra spännande ungdomsbok med korta kapitel på 3-4 sidor med stor text. Bland det bästa jag läst av en svensk författare inom fantasy genren.