Ellens val, #2

Kärleken

Bok av Helena Dahlgren
Andra delen i en unik och beroendeframkallande romanserie om kärlek och systerskap i en tid av förändring. En stad, många drömmar. Året är 1916. Ellen börjar studera vid universitetet och flyttar till ett kvinnligt studenthem. En dag möter hon Carl, en lågmäld men fascinerande man. Ellen kan inte kan sluta tänka på honom. Vad betyder det för henne och pojkvännen Jonas? Societetsflickan Gabriella är allt Ellen inte är - rik, självsäker och förlovad med den stilige Oskar. Men Oskar har en hemlighet som kan förändra Gabriellas liv för alltid. När Ellen bjuds på bal och Carl dyker upp tvingas hon till ett svårt beslut. I en värld där nytt och gammalt möts börjar kvinnor upptäcka nya vägar. Men inget kommer utan svårigheter.
Kärleken är andra delen i serien om Ellen, och i denna får vi även följa Alva och hennes väninna Gabriella. Jag gillade första delen otroligt mycket och tyckte den var riktigt spännande – en bra start för en serie – men denna är snäppet bättre. Jag dras med i Ellens, Alvas och Gabriellas liv och allting som händer att sidorna bara flyger fram, och plötsligt är det slut. Och det är än med spännande nu än det var i första boken.

Jag gillar kontrasterna mellan de olika klasserna, Gabriella som vill gifta sig med sin Oskar och börja skaffa familj, samtidigt som jag tokgillar Ellen och hennes kompanjoners kamp för att bryta sig fria från normen. Samtidigt finns Jonas där och pockar på Ellens uppmärksamhet, och säger att han kan vänta på henne så länge hon önskar, men vill samtidigt gifta sig med henne, slå sig till ro och bilda familj. Men vill Ellen det? Eller vill hon hellre ha Carl, doktoranden med de mörka ögonen som alltid råkar dyka upp när hon minst anar det?

Det ska bli oerhört intressant att läsa tredje delen när den kommer ut, för mer spännande än så här kan det inte bli!
Det händer mycket i Kärleken, egentligen mycket mer än i Det nya livet. Jag tyckte om den första boken men den här andra boken är verkligen ett stort lyft. Här händer det saker, vi får följa med på kvinnosaksmöten och in i föreläsningssalar. Ellen utvecklas och blir en modigare kvinna.

Längtar efter den tredje boken om Ellen ska komma ut.
Del två är boken om Ellen och denna serie är underbar, man får följa ellen och i denna bok där hon får problemet vem hon ska välja av dom pojkar som är intresserade av henne. Pojken jonas som levererar mjölk eller universitet studerande pojken vars namn jag glömt. Hur Ellen går på kvinnomöten där kvinnlig rösträtt tas upp. Kommer dom få det? Och Ellen fortsätter och skriva brev till sin syster Isa kommer hon få svar?
I andra boken får vi fortsätta att läsa om Ellen. Året är 1916 och det är en tid med förändringar i samhället. Ellen börjar universitet och hur går det med hennes kärlekshistoria med mjölkbudet Jonas? Kommer Ellen hitta sin syster?

Jag hade förmånen att få förhandsläsa del 1 om Ellen och jag föll pladask för boken, jag blev förälskad och jag såg verkligen fram emot att läsa del 2 och den är precis lika bra som den första. Jag tycker det är både kul, intressant och spännande att få fortsätta att läsa om Ellens resa både när det gäller kärlek, vänskap, studier och om hennes sökande efter sin syster. Boken har fina karaktärsbeskrivningar och fina miljöbeskrivningar- som läsare dras jag in i historien och jag befinner mig själv i Ljungsala tillsammans med Ellen. När boken var slut fanns många frågetecken kvar men till min glädje så har jag förstått att det kommer fler delar så nu jag får jag spänt vänta på del 3 om Ellen.