Bojan och grävmaskinen

Bok av Johan Anderblad
Stora fordon för små barn. Bojan gräver i legolådan. Han behöver hitta bitarna som gör att huset han bygger blir färdigt för natten. Men Bojans mamma Bibbi tycker det är dags att gå och lägga sig. Om man hade en grävmaskin skulle det gå fortare att hitta rätt bit, säger Bojan. Han undrar hur mycket man får plats med i en grävskopa. Det vet jag, svarar Bibbi - hon här ju kört nästan alla sorters fordon. Hon har till och med jobbat som grävmaskinist och vet allt om hur grävmaskinen fungerar. Hon får berätta om hur det var när hon skulle gräva en damm och två rådjurskid behövde räddas! I "Bojan och grävmaskinen" blandar Bolibompas Johan Anderblad, precis som i de andra Bojan-böckerna, fakta och saga. Och tillsammans med Filippa Widlunds fina, detaljrika och helt korrekta bilder skapas bilderboksmagi för alla små fordonsfantaster!
Bojan och hans mamma Bibbi  (och naturligtvis Tussan) bjuder på ny kunskap och ett härligt äventyr tillsammans med en grävmaskin. En bok jag varmt kan rekommendera!

Böckerna om Bojan, hans mamma Bibbi och katten Tussan är Alltid kul och lärorika. Den här gången var det dags att lära sig om ett fordon som jag absolut inte kan Någonting om... Grävmaskinen!
Boken börjar djupt ner i Bojans legolåda; trots att det är dags att gå och lägga sig så har Bojan en viktig uppgift kvar att göra; bygga ett tak. När hans mamma Bibbi försöker motivera Bojan att det är dags att sova så börjar Bojan fråga om hon någonsin kört en grävmaskin; och Självklart har Bibbi gjort det!

Först får vi förklarat vad en grävmaskin är och vilka olika sorter det finns (lovar hade inte koll på en enda) och sen berättar Bibbi hur hon lyckades rädda några nödställda djur (en sann hjälte).

Älskar illustrationerna!
Treåringarna tycker: Treåringarna är inte riktigt lika intresserade av fordon, men de tycker om upplägget på historien. Här får man kanske hoppa över de lite mer informativa delarna i berättelsen, eller läsa snabbt. Treåringarna bryr sig allra mest om katten Tussan, och om djuren som räddas i slutet.

Sexåringen tycker: Det här är en av sexåringens favoritserier, och han blir alltid lika förtjust när jag lånar den från biblioteket. Då läser vi dem gång på gång och han älskar att få berätta för mig om allt han kan när det kommer till just det här fordonet. Eller peka och fråga frågor som han vill att jag ska kunna svara på (som relativt jätteointresserad av fordon brukar det gå sådär). Eftersom han också vet att det är samma som har skrivit den här serien som har gjort en av favorit-tv-serierna Johans fordon brukar han också berätta saker han lärt sig därifrån under läsningen.

Mamman tycker: Bojan-serien är en av de där serierna som är favoriter här hemma, men som vi oftast lånar på biblioteket (så inte bokhyllan ska svämma över). Det gör den dessutom ännu mer speciell för mina barn, eftersom vi inte kan läsa alla böcker när vi vill. Direkt när jag lånade den här kom de och satte sig i knät och ville läsa.

Jag själv är också väldigt förtjust i den här serien. Jag tycker om upplägget, jag gillar att det är samma rakt igenom böckerna men att de ändå skiljer sig så mycket från varandra. Bojan gör något som gör att han inte kan gå och lägga sig på en gång, pratar om ett fordon, det visar sig att mamma har kört ett sådant och berättar om det, Bojan frågar om hon haft med något djur att göra samtidigt, och mamma berättar igen. Sedan somnar Bojan och drömmer om något som har med fordonet att göra.

Det är mysigt, det är lugnt och det är informativt. Det är tydligt att Johan Anderblad har en bakgrund i att jobba med barn, för han förstår språket som behövs. Filippa Widlunds illustrationer är så mysiga till men ändå nog detaljerade och verklighetstrogna för att också vara informativa. Som vuxen uppskattar jag också de gömda kändisarna som finns i böckerna.
Bojan och grävmaskinen är en ny bok i den härliga serien om Bojan och hans mamma. Denna gång berättar hon om grävmaskiner och hur de fungerar. Man får även veta hur det gick till när mamman räddade några rådjur. Berättelsen är smart upplagd att den börjar med något som man kan känna igen sig i, dvs att vilja göra klart något innan man ska sova. Sedan kommer grävmaskiner in på ett naturligt sätt, genom Bojans funderingar. Hela bilderboken är berättad på ett sätt som utgår ifrån barnet och som skapar läslust. En toppenbok helt enkelt!
Det finns lagom med bra och lättförståelig text att diskutera runt men även en mängd härliga bilder att resonera kring.
Det är kul att läsa om Bojan och hans mamma. Hon är en mästare på att köra grävskopa och hon delar med sig av all kunskap runt omkring dessa stora maskiner.

Jag har just lärt mig att det är stor skillnad på en grävmaskin som har hjul och på en som har band. en med hjul kan även köra kortare sträckor i trafiken medans den med band kan köra över diken och i djup lera.
Jag älskar hur Johan kombinerar fakta på ett så lättbegripligt sätt med den fina sagoberättelsen.
Pedagogisk, lättläst och underbar.
Jag vill läsa fler böcker om Bojan och hans mamma.