Knäckta ägg och krossade hjärtan

Bok av Maria Ernestam
Årets vårroman! I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låta sig styras av andra. Men säg den lycka som varar. När påsken nalkas flyttar ett nytt par in i grannhuset. Snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna medan grannarna diktar upp en annan verklighet i sociala medier. På skolan börjar illasinnade rykten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin gamla partners företag och att hon är olämplig som vikarierande rektor. När sedan pojkvännens lojalitet sviktar för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dyker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer? Knäckta ägg och krossade hjärtan - en alldeles omöjlig påsk är en rolig och underfundig berättelse om relationer, svek och att komma igen. Om hur tillvaron kan kastas omkull från den ena dagen till den andra och om att ta sitt öde i egna händer med de metoder som krävs. Om list och rackartyg, om skratt och gråt, om ensamhet och om att förstå vilka som är ens vänner och vem som älskar en på riktigt. MARIA ERNESTAM har skrivit tolv böcker. Hennes berättelser rör sig mellan olika genrer, romaner, spänning och humor, och har fått en trogen läsekrets. Hon är känd för sitt unika språk och sina välkomponerade intriger. Första boken om Lisbeth Cederström, Brutna ben och brustna hjärtan en alldeles omöjlig jul, blev en succé även internationellt, särskilt i Tyskland och Frankrike där Maria vunnit flera litterära priser. Knäckta ägg och krossade hjärtan - en alldeles omöjlig påsk är den andra boken om Lisbeth. Maria Ernestam bor i Stockholm med sin man. Hon har två utflugna barn och ett gammalt sommarställe i Frillesås, där böckerna utspelar sig. "Ernestam skriver på en lätt och följsam prosa. Hon är en skicklig stilist och kan sitt hantverk väl. Karaktärerna känns äkta." Hanna Gunnarsson, BTJ
Lisbeth är lärare, bor i sitt hus, har en pojkvän (Tobbe) och hon trivs väldigt bra med sitt liv. En dag får hon erbjudande om att vikariera som rektor på skolan, hon får nya grannar i huset intill, våren är på ingång och allt är frid och fröjd....eller?

För mig är Maria en ny författarbekanskap. Så jag har inte läst hennes tidigare bok "En alldeles omöjlig jul" -som jag förstått det så får man lära känna och ta del av karaktärerna i den boken och att denna bok är en fortsättning även om den är fristående. Jag tror att det hade underlättat för mig att ha läst den boken först, för jag hade lite svårt att komma in i boken och tyckte att den var lite rörig först, men sen tog sig boken ordentligt.... Det är en charmig feelgood som innehåller vänskap, kärlek, svärta, lite tokigheter och en portion med humor - det var många tillfällen jag hade ett leende på läpparna.
Vi får återigen stifta bekantskap med Lisbeth i Frillesås. Nu får man följa med Lisbeth och alla runt omkring henne när det vankas påsk. Det är minst sagt spännande grannar, men också fina vänner som vi möter
Underhållande och härlig påskroman!
Äntligen fick jag följa med hem till Lisbeth i Frillesås igen. Sist var det jul och hon var nykär. Nu är det vår och känslorna spirar. Eller ??

Det händer mycket i Lisbeths liv. Hon får vikariera som rektor och samtidigt börjar det florera rykten om att hon och hennes ex har förskingrat pengar. Och som om inte det vore nog tillbringar hennes pojkvän Tobbe alltmer tid hos sin exfru.

Knäckta ägg och krossade hjärtan är lite av en feelgood med med svärta. Jag känner igen mig i en del av Lisbeths karaktärsdrag, speciellt det där med att hon funderar och överanalyserar problem, vilket oftast får dem att verka större än vad de egentligen är. Mina manliga vänner säger att det är typiskt kvinnligt. 🙂

Maria Ernestam har ett sätt att skriva som gör att det känns som om hon har fått dagböcker från ett antal olika människor. Hon lägger valda sidor i en stor gryta och låter de olika historierna koka ihop till en underbar intrig som är både fängslande och välskriven.

En underbar och lättsmält vårroman som piggar upp en seg påskhelg.
Först vill jag bara säga att läs Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul (tidigare blogginlägg) först man följer samma karaktärer och deras liv och man får en bättre förståelse för en del händelser i denna bok.
Men givetvis går den att läsa utan att göra det då det finns återblickar.
Jag tyckte att det till en början var lite trög att komma in i, men sedan älskade jag den.
Precis som del 1 så har den hög charmfaktor, den är en mysig berättelse, den är härlig och och innehåller det mesta som en bra feelgood ska ha.
Kärlek, problem, familjetrassel och massor med andra förvecklingar som även manar till eftertanke.
En bok som gav mig många skratt som till exempel
"...en hamster med näbb..." Så klockren förklaring på en elak tupp som stör sömnen.

Den är skriven på ett mycket trevligt språk där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt.
En feelgood att mysa och skratta till. Den innehåller det mesta en feelgood ska ha för att jag ska må bra!
Rekommenderas för den som gillar feelgood
I helgen läste jag ut Maria Ernestams senaste bok Knäckta ägg och krossade hjärtan, som utspelar sig under några veckor på våren runt påsk. Jag gillar verkligen Marias sätt att skriva, och detta är en fristående uppföljare av julromanen Brutna ben och brustna hjärtan. I centrum av handlingen befinner sig Lisbeth Cederström som vi även fick följa i julromanen. Lisbeth bor i en liten stuga på landet utanför Frillesås. Hon jobbar som lärare och får plötsligt rycka in som rektor på skolan. Det ses inte med blida ögon av kollegorna, där speciellt en försöker göra livet surt för Lisbeth, snackar skit och sprider rykten och lögner. Som om inte det var nog blir det en fnurra på tråden mellan Lisbeth och hennes pojkvän, det flyttar in nya grannar som bland annat har en tupp som förstör nattsömnen och hennes bästa vän blir allvarligt sjuk. Boken bjuder på många skruvade och dråpliga situationer och många färgstarka karaktärer. Jag rekommenderar verkligen att läsa boken, jag levde mig in i handlingen och persongalleriet och blev både glad, arg och irriterad på karaktärerna under tiden jag läste. En mysig bok som passar perfekt att läsa på påskledigheten. Jag ser fram emot att läsa mer om Lisbeth och hoppas att det kommer en fortsättning.