Knäckta ägg och krossade hjärtan

Bok av Maria Ernestam
Årets vårroman! I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låta sig styras av andra. Men säg den lycka som varar. När påsken nalkas flyttar ett nytt par in i grannhuset. Snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna medan grannarna diktar upp en annan verklighet i sociala medier. På skolan börjar illasinnade rykten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin gamla partners företag och att hon är olämplig som vikarierande rektor. När sedan pojkvännens lojalitet sviktar för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dyker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer? Knäckta ägg och krossade hjärtan - en alldeles omöjlig påsk är en rolig och underfundig berättelse om relationer, svek och att komma igen. Om hur tillvaron kan kastas omkull från den ena dagen till den andra och om att ta sitt öde i egna händer med de metoder som krävs. Om list och rackartyg, om skratt och gråt, om ensamhet och om att förstå vilka som är ens vänner och vem som älskar en på riktigt. MARIA ERNESTAM har skrivit tolv böcker. Hennes berättelser rör sig mellan olika genrer, romaner, spänning och humor, och har fått en trogen läsekrets. Hon är känd för sitt unika språk och sina välkomponerade intriger. Första boken om Lisbeth Cederström, Brutna ben och brustna hjärtan en alldeles omöjlig jul, blev en succé även internationellt, särskilt i Tyskland och Frankrike där Maria vunnit flera litterära priser. Knäckta ägg och krossade hjärtan - en alldeles omöjlig påsk är den andra boken om Lisbeth. Maria Ernestam bor i Stockholm med sin man. Hon har två utflugna barn och ett gammalt sommarställe i Frillesås, där böckerna utspelar sig. "Ernestam skriver på en lätt och följsam prosa. Hon är en skicklig stilist och kan sitt hantverk väl. Karaktärerna känns äkta." Hanna Gunnarsson, BTJ
Lisbeth är lärare, bor i sitt hus, har en pojkvän (Tobbe) och hon trivs väldigt bra med sitt liv. En dag får hon erbjudande om att vikariera som rektor på skolan, hon får nya grannar i huset intill, våren är på ingång och allt är frid och fröjd....eller?

För mig är Maria en ny författarbekanskap. Så jag har inte läst hennes tidigare bok "En alldeles omöjlig jul" -som jag förstått det så får man lära känna och ta del av karaktärerna i den boken och att denna bok är en fortsättning även om den är fristående. Jag tror att det hade underlättat för mig att ha läst den boken först, för jag hade lite svårt att komma in i boken och tyckte att den var lite rörig först, men sen tog sig boken ordentligt.... Det är en charmig feelgood som innehåller vänskap, kärlek, svärta, lite tokigheter och en portion med humor - det var många tillfällen jag hade ett leende på läpparna.