En kvinnas straff

Bok av Ana Porss
Detta är del ett i serien Herravälde. Serien utspelar sig mellan 1813-1960. Del ett börjar med pigan MajaLisa som får anställning på en prästgård och blir sexuellt utnyttjad. Till slut sker det som många kvinnor under historien råkat ut för: Hon blir gravid och utfryst och måste lämna gården. Senare möter MajaLisa kärleken men blir återigen utstött. Det är männen som styr samhället och pigor har ingen makt.
En kvinnas straff är en gripande och tragisk kärlekshistoria om en kvinnas öde under 1800-talet. Det är den första romanen i serien Herravälde, som utspelar sig mellan åren 1813 och 1960 och som är baserad på en sann släkthistoria.
Boken grep tag i mig redan från första sidan och jag blir hemskt ledsen av att läsa om MajaLisa och andra fattiga kvinnornas öde i tidigt 1800- talet när männen hade makt och hur kvinnor bestraffades för brott som männen begått. Boken gick rakt i hjärtat och berörde mig starkt på ett sätt som jag inte hade räknat med, en välskriven historisk roman, en bladvändare som lär oss om vår historia och bör läsas av alla.
Boken är en start berättelse som är en fri skildring av författaren som skriver om en kvinna i hennes släkthistoria. Den skildrar kvinnohistoria, skillnaden mellan fattig och rik, människors tro på vidskepelse, kyrkans makt och fattiga människors utsatthet. Berättelsen om MajaLisa och hennes utsatthet och tro på en bättre tillvaro som ständigt slogs i spillror berörde mig oerhört starkt. Denna bok lär oss om vår historia och bör läsas av alla!

Detta är den första delen av tre i författarens serie "Herravälde" där hon skriver om tre olika kvinnor i hennes släkthistoria vid olika tidsperioder, 1813 till 1960. Jag ser fram emot att läsa nästa del.
Det här är en historisk roman som väcker starka känslor under läsningen. Jag blir både upprörd och ledsen när jag läser om hur utsatta fattiga människor och framförallt kvinnor var, under 1800-talet I Sverige. Allt eftersom jag läser fångas jag av boken och vill läsa mer, vill veta hur det kommer gå för pigan MajaLisa.
En gripande historisk roman om ett tragiskt kvinnoöde!
En väldigt gripande sann berättelse ur författarens släkthistoria. Om MajaLisa, piga på 1800-talet, som lever i en tid då männen har makten och folk tror på vidskepelse.