Lotta och Tarm-Ludde

Bok av Margareta Elding-Pontén
I Lotta och Tarm-Ludde får vi följa Lotta som har celiaki och samtidigt lära känna Tarm-Ludde och hans stora familj som bor i tunntarmen. Boken är en fackbok i sagoform som på ett lekfullt och lättbegripligt sätt ger en förståelse för sjukdomen celiaki och hur den diagnostiseras och behandlas. Barn med celiaki kan lätt känna igen sig i Lotta, och i Tarm-Ludde får de en god vän att vilja vårda genom att äta rätt mat utan gluten. Som komplement till sagan finns flera vardagstips för dem som har celiaki samt en ordlista med förklaringar för äldre barn och vuxna. Förordet är skrivet av Svenska Celiakiförbundet. Fem kronor för varje såld bok går till Celiakifonden som stödjer forskningen kring celiaki. Margareta Elding-Pontén har själv celiaki och är starkt engagerad inom området. Tidigare har hon gett ut boken Glutenfritt - gott och enkelt.
När Lotta var fem år hade hon ofta ont i magen och var ofta trött, så de gick till läkaren. Där fick Lotta diagnosen Celiaki. Det betyder att man inte tål gluten.

Tarm-Ludde och hans familj bor i tunntarmen i Lottas mage. De undersöker den mat som kommer ner. Men på sista tiden har det kommit mat som gjort familjen trötta.

Detta är en charmig och rolig fackbok som är skriven i sagoform så barn förstår vad det innebär att ha Celiaki.
Många barn kan säkert känna igen sig, vilket gör att de känner att de inte är ensamma i detta.

Illustrationerna är fantasifulla och passar perfekt till texten.

I slutet av boken finns väldigt bra tips, råd, ordlista och fakta. Här finns även recept på glutenfria kanelbullar.

Det är en viktig och intressant bok, och om man som jag inte hade koll innan, finns här mycket att lära, både för barn och vuxna.

När man läst boken tillsammans finns det mycket att prata om, och säkert många frågor från barn.

Boken borde finnas på alla förskolor.

För varje såld bok går 5 kr till Celiakifonden som stödjer forskningen kring Celiaki.
Att det är en faktabok som är upplagt som en saga gillar jag och de fina och detaljerade illustrationerna ger ytterligare en dimension till texten.
På ett tydligt och pedagogiskt sätt förklarar författaren vad som händer i kroppen. Hon berättar hur en läkarundersökningen går till och vad an själv ska göra för att få må bra igen.
Det här är en bok som borde finnas tillgänglig i olika barngrupper, allt från förskola till tidigare år i grundskolan för att skapa förståelse hos kompisar för vad som sker i kroppen om man blivit diagnostiserad med celiaki.

Jag gillar alla smarta och bra tips man får i boken och att det finns en tydlig och bra ordlista som förklarar svår ord och uttryck finns längst bak i boken.

Ålder 6 - 9 år tror jag kan stämma bra med tanke på att det är ganska mycket text och att det är såväl saga som fakta bok men jag tror att yngre läsare kan gilla att lyssna och läsa bilderna.