Norrtullsligan

Bok av Elin Wägner
Elin Wägner (1882-1949) brukar räknas till de så kallade Tiotalisterna, med sitt samhällsfokuserade författarskap. Wägner var, förutom författare, även verksam som journalist. Till hennes mest kända och uppskattade skönlitterara verk hör bl.a Norrtullsligan och Pennskaftet, men hon har även gått till historien för sitt engagemang för kvinnlig rösträtt, för fredsrörelsen och för att hon var med och grundade Rädda Barnen 1919. Wägner blev 1937 ledamot av Samfundet De Nio. 1944 blev hon ledamot av Svenska Akademien. Norrtullsligan (1908) är berättelsen om fyra lågavlönade kvinnliga kontorister som tillsammans delar två hyrda rum på Norrtullsgatan i Vasastan, Stockholm. Boken är skriven i humoristisk kåseriform, men avhandlar seriösa frågor om kvinnors situation på arbetsmarknaden, såsom att kvinnor erhåller lägre lön än män för samma arbetsuppgift- er, samt att kvinnor tvingades betala skatt - samtidigt som de saknade rösträtt. För att höja sin lön beslutar några av kontoristerna att genomföra en strejk...
Denna bok skrevs i början av 1900 talet men den har en prosa man lätt kan förstå även idag. Hon skriver lättsamt om flickan som var tvungen att ta anställning som kontorsflicka i Stockholm. Hon fick dela boende med 3-4 andra flickor och de hade roligt tillsammans trots svårigheterna. Det ansågs inte att kvinnor skulle arbeta utan de skulle söka sig en make och bli försörjda så om man som kvinna ville arbeta och inte söka efter en man för att klara sig sågs man ner på och omgivningen ville inte acceptera att man som kvinna ville stå på egna ben.
Samhällstryclet var stort och Wägner beskriver och vänder sig emot det outsagda kravet på att skaffa sig en make till varje pris.