Skam

Bokens handling utspelar sig i en värmländsk stad som heter Frykeboda. Storyn är hämtad från ett gammalt rättsfall som utspelade sig på 1800-talet, ett brutalt sådant. En kvinna blir mördad på grund av sitt samröre med en son till en minst sagt ond mor enligt den sanna storyn. I Skam kommer en ny twist som ger mer till läsarens fantasi. Det händer mycket i Frykeboda och allt är sammankopplat och faktiskt riktigt spännande.

Det som är bra med Skam är att den ger läsaren utrymme till egen inlevelseförmåga, ja det kan kännas som att man är i Frykeboda och ser allt som händer. Språket är målande, men inte beskrivande. Boken är fängslande och svår att lägga ifrån sig trots för få beskrivningar av miljön, även om man inte förstår allt som skrivs. Författaren lägger sin vikt på "här och nu" snarare än beskrivningar, som sagt.

Tyvärr förekommer ganska många särskrivningar, vilket kan störa den mest orutinerade läsaren. Dessutom kan man bli lite störd i storyn då det dyker upp en person på slutet som skulle kunna vara gärningsmannen (och det kanske det är?). Men, det mest negativa är nog allt hoppande i tid. Personligen så orkar jag inte med böcker som nämner årtal i var och varannan rubrik. Men, det är såklart upp till var och en.

Jag skulle rekommendera Skam till alla som gillar gamla rättsfall och som vill ha en förhållandevis ny upplösning på dem, eller kanske en mer nyanserad upplösning. Boken är trots allt hyfsat välskriven och läsvärd trots en del kritik.
Jämför priser från 29 kr
Recenserad av
Maria Johansson
16 oktober 2019
Fler recensioner från Maria Johansson
Läs alla rekommendationer från Maria Johansson
Lignumkorset : en resa i tid och rum av Viktor Nilorak
Denna förhållandevis okända bok från 2016 handlar om ett par som vill testa något nytt, en De allt ...
Maria Johansson Postad på Omnible 17 november 2019
Grannen av Dan Buthler Dag Öhrlund
Författarduon Buthler & Öhrlund har med "Grannen" skapat en ögonhöjare vad gäller råhet och Även om ...
Maria Johansson Postad på Omnible 14 november 2019
Britt-Marie var här av Fredrik Backman
Författaren Fredrik Backman har ju en speciell berättarstil och den kommer även till sin rätt i Det ...
Maria Johansson Postad på Omnible 14 oktober 2019
Lasaros tårar av Henrik Tord
Ibland blir man positivt överraskad av en bok, och Lasaros tårar är enligt mig en sådan bok.
Maria Johansson Postad på Omnible 15 september 2019