De målade grottornas land

Boken är den sista i serien Grottbjörnens folk och den spännande historien om stenålderskvinnan Ayla och hennes livspartner Jondalar. Ayla blev föräldralös i en jordbävning som liten flicka och togs om hand av en grupp neandertalare. Som riktigt ung kvinna blev hon fördriven ifrån klanen för ett brott hon begick och var tvungen att söka sig till sitt eget folk, Cro Magnon, människor som såg ut som henne själv.
I de målade grottornas land har hon blivit Zelandoni, en schaman och läkekvinna hos sin mans folk Zelandonii och hon ger sig ut på en pilgrimsresa kan man säga. Hon besöker målade grottor och helgedomar för att få ökad kunskap, och med sig har hon sin familj och deras följe. De träffar flera olika samhällen av folk och hon blir visare allteftersom historien utspelar sig. Boken knyter ihop hennes livsöde ganska bra, och beskriver hur det kunde ha gått till hos våra förfäder på stenåldern.

Det som är bra med boken är att få ett avslut efter de tidigare böckerna, det sista kapitlet om Ayla och hennes öde. Det som är mindre bra är att boken känns stressigt skriven, den är inte lika välskriven som tidigare böcker i serien även om rikliga beskrivningar av natur och händelser förekommer. Den följer inte riktigt samma stil som tidigare böcker, som om författaren inte riktigt orkade hela vägen utan mest var besluten om att skriva färdigt historien innan hon blev för gammal.
Boken kan rekommenderas till alla som tidigare följt Ayla på hennes resa genom livet eller för den som är intresserad av historiska böcker, eller helt enkelt en människas livsöden.
Jämför priser från 47 kr
Recenserad av
E. Andersson
29 september 2019
Fler recensioner från E. Andersson
Läs alla rekommendationer från E. Andersson
Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon
Longhampton, en liten stad i England hyser allt en stad och dess invånare behöver. hundpensionat är ...
E. Andersson Postad på Omnible 6 november 2019
Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon
Lucy Dillon är en engelsk författare som har skrivit en bokserie om en stad på engelska Det finns i ...
E. Andersson Postad på Omnible 26 oktober 2019
Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon
Det är liv och rörelse i den engelska staden Longhampton. Här bor det många människor vars vägar på ...
E. Andersson Postad på Omnible 15 oktober 2019
Sigrid av Johanne Hildebrandt
Sigrid handlar om en flicka under vikingatiden. Hon är bortlovad till Erik, kungen i Svitjod för är ...
E. Andersson Postad på Omnible 17 september 2019