Innan ni tog oss

Before We Were Yours
Bok av Lisa Wingate
"En både ömsint och skakande roman." Tara Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När deras pappa tvingas ta deras mamma till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen tills främlingar helt plötsligt dyker upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, men syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Snart går det dock upp för dem att verkligheten är mycket brutalare än så. Aiken, South Carolina, nutid. Åklagaren Avery Stafford råkar snubbla över oroväckande information och börjar nysta i sin familjehistoria. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj inblandad i Georgia Tanns adoptionsverksamhet? Baserad på en av Amerikas mest ökända skandaler där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer över hela landet. Lisa Wingates hjärtskärande men samtidigt hoppfulla och vackra berättelse påminner oss om att vart ödet än för oss, glömmer vi aldrig varifrån vi en gång kom. "En väldigt drabbande berättelse." SVT Go'kväll "En av årets bästa böcker ... Det är omöjligt att inte fängslas av den här nästintill perfekta romanen." Huffington Post "Lisa Wingate förtrollar med sitt språk, sin ton och sin lyhördhet inför de levnadsöden hon återger. Om jag bara fick rekommendera ett fåtal av höstens romaner skulle Innan ni tog oss utan tvekan finnas bland dem." Johannas deckarhörna "Det här är en väldigt välskriven och berörande bok som väcker starka känslor. (...) Den här boken kommer att stanna i mina tankar ett bra tag framöver. Lästips!" Malins bokblogg "Innan ni tog oss är något extra. (...) Det är en berättelse som med sina 442 sidor letade sig in i varje vrå i mitt hjärta. Den fick mig gråta, skratta och reflektera. En tragisk, men underbar berättelse." Boktokig
En bok som är fruktansvärd och underbar på samma gång. Att boken har en verklighetsanknytning gör det hela otroligt gripande.
Rekommenderas varmt!
Denna boken var fantastisk! Så gripande och sorglig och jag läste den på en dag. Otroligt välskriven och historien tar tag i en och den är svår att släppa. Hur vuxna, hur myndigheter och personer som ska skydda barn för precis tvärtom.
Boken baseras på en ökänd skandal som skett i verkligheten. Omkring 1930-1950 kidnappade en barnhemsföreståndare barn från fattiga familjer och adopterade bort dem till rika familjer.
Just denna berättelse är fiktiv men känns iom bakgrundhistorien mer verklig. Boken växlar mellan dåtid och nutid.
Avery jobbar som åklagare men är hemma för att stödja sin sjuka far i hans kampanj för att sitta kvar som senator. I detta arbete möter hon en äldre kvinna på ett ålderdomhem. Den äldre kvinnan tar ett trollsländearmband Avery fått av sin farmor och verkar märkligt fäst vid det. Avery börjar nysta i hur detta kan vara möjligt.
Berättelsen är spännande och har färggranna personporträtt. En riktig feelgoodbok trots sin mörka bakgrundshistoria.
Lisa Wingates bok Innan ni tog oss hade jag noterat på nätet och blivit intresserad av.

Boken utspelar sig under två tidsperioder i USA: dels 1939, dels nutid. Tolvåriga Rill och hennes syskon bor på en flodbåt. En kväll måste föräldrarna ge sig av till sjukhus för att mamman ska föda tvillingar. Dan därpå kommer ett gäng främlingar till båten och tar Rill (May) och de andra barnen till en sorts barnhem. Där får de inte bara nya namn, de får uppleva ett helvete innan en del av dem adopteras bort till nya familjer. I nutid blir Avery nyfiken på en gammal dam som snott hennes armband när Avery besöker sin dementa farmor. Hon börjar nysta i saker och ting och finner hemligheter i sin egen familjs bakgrund. Boken är baserad på en stor amerikansk skandal där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer.

Det här är en riktigt obehaglig historia. Jag orkar inte läsa lång tid varje gång utan tar mig fram genom boken med två kapitel i taget. Samtidigt som boken är väldigt smärtsam att läsa är den förstås mycket, mycket bra. Jag blir djupt berörd av de stackars barnens historia.

Mitt omdöme blir det högsta.
Gripande berättelse, utifrån olika generationer som både smärtsamt och vackert flätas samman. En bok som sträckläses och stannar kvar, dock med enligt mig, en lite för ”feel-goodig” touch mot slutet. Kanske förutsägbart men på det stora hela, absolut en bok att läsa. Tyvärr ff en verklighet vi kanske inte vill eller kan se.
En av de starkaste böcker jag läst. Jag kunde inte sluta lyssna utan låg vaken till framåt tre på nätterna. Ett år senare tänker jag fortfarande på den ibland och har gråten i halsen när jag drar med fingrarna längs bokryggen. Ett måste!
Innan ni tog oss , en bok som kryper innanför huden på mig.
En bok som handlar om en familj som bor på en flodbåt och som en dag , kidnappas och förs till ett fruktansvärd barnhem.
Där de utsätts för saker som aldrig några barn ska behöva utsättas för. Boken handlar om ett barnbarn som besöker sin dementa farmor som hela sitt vuxna liv har undanhållit saker om sin barndom.
En bok som jag kommer rekommendera alla
Läs!
En otrolig fängslande historia som lästes klart med mycket blandade känslor. Det är en bok med mycket sorg och tårar, särskilt med tanke på att den är baserat på sann historia. Men mitt i den enorma tragedin om fem syskon finns även en stor mängd värme och syskonkärlek.
1939 - Rill och hennes syskon lämnas ensamma på deras husbåt när föräldrarna tvingas åka till sjukhuset. Plötsligt kommer några män och för bort syskonen till ett barnhem. Där får vi följa deras kamp för att överleva och hitta tillbaka till sina föräldrar.

Nutid - Avery börjar av en händelse att rota i sin familjs historia och hemligheter.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En berättelse som är baserad på en sann historia. En historia som är hemsk, tragisk och förfärlig. Det tog en liten stund innan jag kom in i boken, men när jag väl gjorde det var den svår att släppa!
(För övrigt gillar jag verkligen formatet på @lavender_lit böcker!)
En spännande berättelse om fyra barn vars föräldrar är på sjukhuset. Den äldsta i syskonskaran tar hand om övriga syskonen när en främling kommer och tvingar med dem till ett barnhem. Ett antal år senare måste man börja nysa i vad som egentligen förse gick på 20 till 50-talet.
Innan ni tog oss är en gripande roman som utspelar sig i både nu och dåtid vilket jag uppskattar för annars vet jag inte om jag hade klarat av att läsa vidare. Boken fångade mig från första sidan och trots alla hemskheter barnen var med om är det en bok full med värme och kärlek.
En otroligt sorglig, men viktig berättelse om vad som hände i USA under 1930-1940 - talet. Man får följa ett gäng syskon som rövas bort från sin familj och hamnar hos en hemsk kvinna som säljer dem till välbärgade familjer.

Lisa Wingate skriver med sådan inlevelse att man är helt fast från första meningen. Jag grät i omgångar när jag läste boken, och blev väldigt illa berörd bitvis.

Man får också vara med i nutid, när ättlingen till en av syskonen avslöjar vad som har hänt. Den här delen är något lättsammare, vilket blir som en paus ifrån allt det hemska. En bra balans, helt enkelt, samtidigt som det är väldigt spännande.

Kort sagt, en gripande bok som är mycket väl värd att läsa!
Innan ni tog oss av Lisa Wingate.
Boken är baserad på en sann historia.
Handling:
Memphis,1939. Tolvåriga Rill Foss hennes föräldrar och hennes fyra syskon bor på en husbåt på Mississippi floden.
En stormig natt lämnas barnen själva på båten. Rill som är äldst ska passa sina syskon. Plötsligt dyker okända män upp och tar med sig barnen till ett barnhem. Barnen är övertygade om att deras föräldrar snart kommer för att hämta dem.
Nutid, åklagaren Avery Stafford börjar nysta i en djupt dold hemlighet i familjen. Vilka kopplingar finns mellan hennes egen familj och Tennessee Children's Home Society.

Boken är hjärtskärande, sorlig men också hoppfull.
Det är en riktig berättartalang som har skrivit denna hemska och samtidigt fina bok som är något utöver det vanliga. Fem syskon lämnas av sina föräldrar och plötsligt kommer okända människor och hämtar dem. De placeras på barnhem men är övertygade om att de snart ska bli hämtade av sina föräldrar.

Många år senare kommer Avery av en slump över information om sin familjehistoria och en hemsk sanning avslöjas.

Detta är berättelsen om en mycket mörk tid i USA´s historia då barn från fattiga familjer stals och såldes. Det är brutalt och hjärtskärande men samtidigt hoppfullt.
En bok som baseras på verkliga händelser och det gör den så vansinnigt gripande! Den utspelar sig både i dåtid och nutid, och de båda tidslinjerna knyts med tiden ihop. Det är en tung och hemsk berättelse, samtidigt som den också innehåller mycket hopp och kärlek, i synnerhet syskonkärlek. Helt fantastisk bok som jag rekommenderar alla att läsa! Och missa inte författarens efterord!
En underbar bok med spänning hur barn blev omhändetagen av myndigheter och hamna på ett barnhem och blir särade hur deras uppväxt blir och vad de blir när de blir äldre . Det hemska är hur de blir behandlade på barnhemmet som förståndarinnan använder barnen som slavar och sljer dem till rika människor som inte kan få barn Hur barnen som mäste stanna kvar knapt får mat men måste arbeta hårt för att överleva en sann historia ligger bakom boken
”Innan ni tog oss” av Lisa Wingate (Lavender Lit, 2018) är en bland årets bästa läsupplevelser. I denna litterära pärla får man ta del av två parallella historier som flätas samman på ett okonstlat och skickligt sätt. Däremot gör det fruktansvärt ont att få ta del av denna berättelse. Även om boken mestadels är en fiktiv berättelse, är den baserad på en sann historia. Man kan inte undgå att bli berörd. Som läsare gör det riktigt ont i hjärtat att läsa. Det skär och skaver när man allt efter får reda på vad barnen och deras anhöriga utsattes för. Under läsningen förbannar jag mig gång på gång över Georgia Tanns handlingar. Författaren berättar otroligt vackert, talande och gripande. Varje kapitel träffar mig som vassa pilar i hjärtat. Wingate skriver väldigt trovärdigt. Ibland känns det som om karaktärerna sitter mittemot mig. Men allt är inte bara tragik, även om det bitvis känns svårt att finna ljusglimtarna. Det är också en berättelse om kärlek, syskonrelationer och en outtröttlig viljestyrka. En minnesvärd berättelse som lämnar ett stort avtryck hos sin läsare.

Rill och hennes yngre syskon växer upp på en husbåt på Mississippifloden. Familjen lever under knapra förhållanden, men de har alltid haft varandra. Tills en dag då deras föräldrar är tvungna att bege sig till fastlandet och syskonen blir lämnade kvar. De blir ofrivilligt omhändertagna och planerade på ett barnhem. Syskonen är dock hoppfulla och tror att de en dag kommer att få återse deras föräldrar, men ju längre tiden går släcks den lilla gnista hopp som återstår.

Flera decennier senare kommer åklagaren Avery Stafford över information som kan skaka ett helt land. Med hjälp från ett oväntat håll börjar hon gräva i det förflutna och hennes egna familjehistoria, vilket leder till oanade konsekvenser.
4,5 stjärnor

Åh vilken gripande historia. Jag grät som en tok så ha näsdukarna framme... missförstå mig inte, jag älskade denna bok! Tänk att vissa författare har en sån talang för att skriva så att man som läsare fastnar totalt. Läs den!
Innan ni tog oss har jag velat läsa sedan den kom ut och jag förstår inte varför den fick vänta så länge men nu är den läst, och den var helt otrolig. Boken bygger på en sann historia och det gjorde berättelsen ännu starkare och den var så fängslande och jag kunde inte sluta läsa förens boken var slut.
Jag gillade verkligen kombinationen var nutid och dåtid och karaktärerna fångade allihopa mitt hjärta.

Innan ni tog oss var så berörande, välskriven och fick mig att känna alla möjliga känslor. Läs den om du inte gjort det, du kommer inte ångra dig.
Jag älskar den här boken! Jag tror det är en av de bästa böckerna jag läst i år. Jag älskar författarens språk och handlingen är så hjärtskärande och hemsk, men ändå bra. Jag gillar att vi får följa med i både nutid och dåtid. Det gör att det blir mycket mer detaljer och det händer något hela tiden och det blir inte långtråkigt. Jag tycker även att det är en bra blandning av hemskheter och glada saker som händer. Jag fällde till och med en liten tår. Författaren är väldigt duktig på att berätta och beskriva och jag är verkligen där på Mississippifloden.
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla som vill läsa om sanna historier.