Hundra omistliga ting

Lucy Dillon

Gina Bellamy har gått igenom en svår tid med flera motgångar när hon bestämmer sig att Mer

Recenserad av E. Andersson

Det här är ännu en bok om den engelska staden Longhampton och dess invånare, och den här gången får man följa Gina, en ung kvinna med cancer i bagaget. Hon hade allt, en engagerad fästman som tog hand om henne, ett underbart hus de renoverade tillsammans ett rum i taget och plötsligt ett beslut om att gå vidare på egen hand när mannen visade sig vara otrogen.

När boken börjar har Gina flyttat in i en ny lägenhet och har flyttlådor precis överallt i lägenheten. Gina är något av en samlare och har väldigt många saker, saker som inte kommer att få plats i det nya livet eller det nya hemmet. Hon bestämmer sig för att rensa bland sakerna, som en slags reningsprocess för att kunna gå vidare med livet och skriver en lista med hundra saker hon vill behålla. Allt annat ska bort. Hon ska sälja en cykel, och killen som kommer för att titta på cykeln kommer dit med en strykrädd greyhound. Hon får hålla den medan han tar cykeln på en provtur, men han kommer aldrig tillbaka, och nu har Gina dessutom en hund att ta hand om.

Inte överraskande för Dillons böcker, så finns det en orolig och pockande mamma till huvudpersonen, som är ett irritationsmoment för Gina. Allt bottnas givetvis i kärlek, oro och välmening, men att det alltid finns med en gnatig mamma i varje bok kan upplevas lite tjatigt.
Hundra omistliga ting får läsaren att tänka på materiella saker man samlar på sig, och att det kan vara bra att rensa lite ibland för att må bättre och ge sig själv en nystart.

Man får sedan följa Gina med hunden vid sin sida och mot nya äventyr som innefattar en ganska rejäl renovering av ett gammalt hus. Hon träffar även en man, via sitt jobb, och direkt märker man en viss spänning mellan dem. Ginas bästa vän sedan skolåldern, Naomi, spelar också en stor roll i berättelsen. Som läsare undrar man dessutom om det verkligen kommer att ordna sig för den strykrädda hunden hon fått på halsen, och om han någonsin kommer att bli glad igen.

Karaktärer från tidigare böcker gör inhopp även här och så vävs allt samman igen med stadens liv och myller, och man får en uppdatering om tidigare favoritkaraktärer. En nackdel med just denna bok är att det är lite mycket dysterhet och långrandighet i tillbakablickar eller oroliga mammor bitvis, men över lag är det en trevlig och lättläst bok som passar de flesta. Särskilt om du vet med dig att du är en samlare med för mycket grejer.
E. Andersson Postad på Omnible 19 november 2019