Natten

Night
Bok av Elie Wiesel
Historiens viktigaste vittnesmål ELIE var 11 år när andra världskriget bröt ut. Ett par år senare tvingades han och hans familj från sitt hem, innan de tillfångatogs och transporterades till Auschwitz. På smärtsamt återhållsam prosa beskriver Elie Wiesel nazisternas hänsynslösa övergrepp och den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger. NATTEN konfronterar läsaren med mänsklighetens lägsta egenskaper, och de fasansfulla konsekvenser som kan bli resultatet av att makten hamnar i fel händer. Det är en självbiografi som bör läsas av alla generationer. Alice Bah Kuhnke har skrivit ett förord som belyser bokens betydelse för vår samtid och översättningen innehåller text som saknats i äldre utgåvor. Boken är även kompletterad med ett efterord av författaren.
Natten är boken som ledde författaren Elie Wiesel till Nobels fredspris. Boken borde vara obligatorisk att läsa för alla runt om i världen! För vi får aldrig glömma historien och vad som hänt. Vi måste ta del av och lyssna på dem som fortfarande kan berätta om sina vittnesmål, men också fortsätta att sprida dessa vittnesmål vidare till kommande generationer.
Natten är ett intensivt gripande vittnesmål från en del av vår historia som vi aldrig får glömma. Det är klassiker som redan sålt mer än 10 miljoner exemplar, men som inte funnits på svenska på flera decennier.
Elie var 11 år när andra världskriget bröt ut. Bara några år senare tvingades han och hans familj från sitt hem, innan de tillfångatogs och transporterades till Auschwitz.

Att recensera en sån här bok är ju helt omöjligt tycker jag. Den är ju så klart oerhört viktig för alla att läsa, gripande, och fruktansvärd. Att få ta del av detta vittnesmål och hur människor blivit och blir behandlade gjorde att jag stundtals grät, stundtals var tvungen att lägga ifrån mig boken samtidigt som jag ville ta del av historien för att aldrig glömma.