Bomullsängeln

Educated
Bok av Susanna Alakoski
Boken handlar om kvinnors liv i Sverige och Finland under hela nittonhundratalet. Huvudpersonernas arbeten, vardagsliv och längtan skildras i en tid av krig och stora förändringar i världen. Hilda växer upp med mostrarna och katten Kisuli. När hon växer upp måste hon lämna tryggheten. Hon får jobb som piga på gården. Hennes vän Helli vill prova lyckan i bomullsfabriken i Vasa. Där kan de arbeta och bli bomullsänglar.
I Bomullsängeln får vi följa Hilda. När hon får ett utomäktenskapligt barn får hon lämna tryggheten hos familjen och bege sig iväg. Hon träffar då Helli, först arbetar dem tillsammans på en gård de får slita hårt, men sedan beger de sig till Vasa för att jobba på bomullsfabriken. I hop om att få ett annat liv.

Bomullsängeln är verkligen en gripande historia, den visar kvinnokampen från kvinnornas perspektiv. Under krig och fattigdom. Språket i boken är annorlunda, det tog lite tid för mig innan jag kom in det och det första 100 sidorna fick jag läsa om då och då, för att jag helt enkelt tappade sammanhanget. När man väl kommer in i det så växer historien också. Det jag saknar är att även om man får följa Hilda genom hela historien så känns det mer som en historia som berättas om arbetarna, än en fantastiskt personskildring.