Vänligheten

Bok av John Ajvide Lindqvist
En container dyker upp en morgon i Norrtälje. Något tar sig ur containern och hela närområdet börjar förändras. Vi följer med sex olika personer, med helt olika bakgrunder, under en månad. Deras relationer förändras, vänligheten som funnits i Norrtälje börjar vittra och försvinna. En lång och givande historia kring människors relationer.
3 utgåvor
Välj utgåva
VänlighetenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177751373
VänlighetenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789179456771
Vanligheten
ISBN: 9789179450175
Detta är första boken av Ajvide som jag läser. Det tog sig sin lilla tid att ta sig igenom dessa 700 sidorna som jag utan att skämmas kan säga att jag hade höga förväntningar på.
Hatten av till John för ett häpnadsväckande persongalleri, otroligt välskriven bok. Dock är beskrivningarna av kvinnokropparna något jag stör mig på och äcklas av genom hela boken. Mulliga barn och dallrande kroppar, bantningsmetoder och pulver.
Faktiskt besviken på att så mycket fokus lades på fatshaming och att flera av karaktärerna bara beskrivs OCH dessutom själva ser sitt eget värde baserat på sitt utseende. Dessa beskrivningar av kvinnokroppar tillför ingenting till berättelsen i sig.
Flera gånger var jag nära på att inte läsa klart. Fick varva med ett par ljudböcker emellan kapitlen. Boken var bitvis väldigt spännande men tyckte inte att historien fick fart så som jag hade hoppats. Boken är otroligt snyggt formgiven, gillar verkligen enkelheten och mystiken i omslaget.
Har du läst och vad tyckte du om boken?
Och ytterligare en fråga, har ni något tips på en bok av Ajvide som inte gör mig besviken och lämnar mig med ett smärtande hjärta? 💔