Lindbergh : berättelsen om musen som flög över Atlanten

Lindbergh. Kinderbuch Deutsch-Spanisch mit MP3-Hörbuch zum Herunterladen
Bok av Torben Kuhlmann
I början av 1900-talet bor en liten, nyfiken mus i Hamburg. Hela dagarna tillbringar den vetgiriga musen på biblioteket med nosen djupt försjunken i böcker som handlar om människornas värld. Plötsligt en kväll när den lilla musen är på väg hem märker hon att det är något som har förändrats. Överallt därute lurar faror, musfällor och katter. Och inte en endaste mus syns till! Var kan de alla ha tagit vägen? Har de kanske flytt till Amerika? Den lilla musen bestämmer sig för att också ge sig av, men när hon kommer ner till hamnen vaktas fartygen av hungriga katter. Det måste finnas ett annat sätt att ta sig över Atlanten Och när den lilla musen samma kväll ser flygande fladdermöss vet hon precis hur! Lindbergh är på ett plan en svindlande, spännande bilderbok om en liten mus flykt till Amerika, samtidigt är detta en fantastisk hyllning till flyget och flygets historia. Både barn och vuxna kommer att dras med i den engagerande texten och förtrollas av de makalöst vackra och tekniskt briljanta akvarellerna. Det här är en underbar berättelse om en liten mus som tog ett stort steg för flyget! Torben Kuhlmann, född 1982 i Sulingen, studerade bokillustration i Hamburg och arbetar numera som illustratör för bl a National Geographic och reklambyråer. Ända sen han var liten har han varit intresserad och inspirerats av flyghistoria och äventyrsberättelser. Denna fascination märks klart och tydligt i den magnifika Lindbergh , som är såväl hans slutarbete på utbildningen som hans debut i barnboksvärlden. Och vilken debut sen! Lindbergh kommer även ut på engelska och har redan fått ett strålande mottagande i USA: "Shockingly beautiful without jading the reader in the process, German author/illustrator Torben Kuhlmann goes in for something 100% original and comes out a star. If this little critter isn t on your radar yet then you re looking in the wrong direction." (School Library Journal Review)
Lindbergh är den tredje boken av Torben Kuhlmann som jag läser. Även i den tredje boken får vi följa en mus som ger sig ut på ett riktigt äventyr. I Lindbergh känner sig den lilla musen ensam och övergiven efter att alla andra möss har flytt staden. Musen tror att alla har rest till Amerika och målet blir att följa efter. Men när musen kommer ner till stora båten som går till Amerika är det fullt av katter överallt så det är omöjligt att komma nära båten. Hur ska musen komma iväg nu? Strax börjar han klura på olika alternativ att ta sig dit och ett alternativ verkar bättre än andra; flyga med flygplan.

Liksom Kuhlmanns tidigare böcker är det helt fantastiska illustrationer i boken. De är makalöst fina och det är en ren njutning att bara kolla på alla bilder. Varje sida är nästan som en egen liten tavla och det är svårt att göra bilderna rättvisa med några få ord. Texten är väl avvägd och det som inte finns med i texten berättas via bilderna.
Boken riktas mot ålder sex till nio år, men den passar så många fler utöver målgruppen. Det är en spännande äventyr att njuta av för både barn och vuxen. Lindbergh är en helt oemotståndlig barnbok som rekommenderas varmt!