Przewalskis häst

Przewalskis hest
Bok av Maja Lunde
"en mäktig roman om människor och hästar. Om att viga sitt liv åt djuren, om besatthet. Lika besatt läser jag boken, närmast i ett svep. Det går inte att låta bli: det är inte jag som slukar boken, det är den som slukar mig." Svenska Dagbladet "Vissa romaner är ögonöppnare. Tredje delen i Maja Lundes klimatsvit är definitivt en sådan. En vacker, mörk och oerhört sorglig roman." Jönköpings-Posten "Norska Maja Lundes romaner är sorgesånger över klimatförändringarna. Hon visar oss en mycket skrämmande, mycket nära framtid. Inte ens Greta säger det tydligare." Arbetarbladet "Hon skriver underhållande, rappt, miljöerna och de rent fysiska livsvillkoren skildras med en detaljrik konkretion" SVT Kulturnyheterna Przewalskis häst är historien om världens sista riktiga vildhästar. De målades i grottor i Frankrike för tusentals år sedan och levde i århundraden på de mongoliska stäpperna, men blev under 1900-talet utrotade överallt utom i europeiska djurparker och reservat. Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman. Przewalskis häst är en roman om människor och djur, och om människodjuret. Hur har människan påverkat andra arter på jorden? Vad skiljer oss från djuren? Har vi någon möjlighet att korrigera våra misstag? Och vad krävs för att vi alla ska överleva? "en roman om ensamma mödrar, om moderskapets begränsningar och misslyckanden. Om vad som krävs för att barnen ska växa upp och bli trygga individer i en värld som går sönder alltmer, men också i vidare mening om hur alla djurs avkommor ska kunna överleva på en planet människan förstört." Svenska Dagbladet "Maja Lunde kan konsten att väcka starka emotionella effekter ... varje gång Lunde återvänder till år 2064 är det som att komma hem i romanen, trots att läsningen är så ångestfylld att jag måste stanna och andas" Dagens Nyheter "Przewalskis häst är en grundligt researchad idéroman, som skickligt leker med stilnivåer. ... svårt att skaka av sig frågorna som Przewalskis häst lämnar efter sig." Göteborgs Posten "det som får hennes historier att verkligen leta sig ner i djuppsyket är att hon skriver om en värld som liknar vår" SR Kulturnytt "Trots sitt tunga tema är boken inkännande och vardagligt skriven, lätt att ta till sig. En viktig bok - och befriande ren från pekpinnar." NSD
Przewalskihästen har ansetts vara den sista vildhästen som upptäcktes i slutet av 1800-talet och som i mitten av 1900-talet var utrotade i det vilda och fanns bara kvar i europeiska djurparker och reservat. Det är dessa hästar som utgör navet i berättelsen och som binder ihop de olika tidsåldrarna. På 1880-talet reser zoologen Michail från S:t Petersburg till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna för att ta dem till både sin egen djurpark och sälja dem vidare till andra djurparker. På 1990-talet försöker veterinären Karin återintroducera hästarna på de mongoliska stäpperna efter Sovjetunionens fall. 2064 försöker Eva klara sig på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, trots att samhället runt omkring henne faller sönder.

Przewalskis häst är den norska författaren Maja Lundes tredje roman och även den tredje delen i en planerad klimatkvartett, de tidigare böckerna, Binas historia och Blå, har handlat om en framtid utan bin och en framtid där vattenbristen gör att det inte längre går att leva i Sydeuropa. (Den fjärde boken är tänkt att handla om en pandemi, men den har Lunde tydligen pausat för tillfället) Jag hade höga förväntningar på boken och den levde upp till dem med råge. Även om boken inte ger någon ljus bild av framtiden, så är Przewalskis häst inte fullt lika klimatångestframkallande som Blå var.