Blå

Bok av Maja Lunde
"Maja Lunde har skrivit en ny skakande dystopi som genast känns som en klassiker." Dala-Demokraten "En dystopisk roman om en framtid som inte känns alltför avlägsen" Expressen "De första sidorna i Maja Lundes roman Blå är kanske det vackraste jag läst det här året. Men inte bara det vackraste, det visar också på en vidunderlig förmåga att göra ett fjäll, en glaciär, en fors, till något djupt berörande, att skriva in människan i naturen så att de två blir ett sammanhang." UNT "Det ska till en klimatförnekare av stål för att inte känna allvaret som dess scener förmedlar." Svenska Dagbladet Maja Lundes roman "Binas historia" blev en världssensation när den kom häromåret, har hittills sålt i 150 000 exemplar i Norge och 400 000 exemplar i Tyskland! Det var en historia som rörde sig genom tid och rum och beskrev det sköra bandet mellan bi, människa och natur, och vad som skulle kunna hända om världens bin till slut försvann. Men det var också en roman som fascinerade läsarna med sambanden mellan berättelserna, som bara skenbart var skilda från varandra. Arbetet med "Binas historia" och det enorma gensvaret gjorde att Maja Lunde började planera för ett större arbete, fyra romaner som på olika sätt behandlar de skrämmande kllimatförändringar som jorden genomgår just nu. Årets roman "Blå" utspelar sig liksom "Binas historia" under flera tidsplan, det första är året som har gått: 2017: Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last. 2041: David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet. Det mest levande i den här romanen är stort, sant och argt på ett sätt man bara kan älska. UNT "Lundes gedigna kunskaper på området och temats akuta relevans är tillräcklig för att göra boken till en läsupplevelse i sig själv." Skånska Dagbladet "Maja Lunde målar upp skrämmande scenarion som tyvärr är allt annat än fantasier." Nöjesguiden "Lunde är en god berättare, med förmåga att hitta den mänskliga nerven också i en idébaserad intrig som denna." Sydsvenskan
'Blå' är del två i klimatkvartetten (men är fristående)

Blå utspelar sig i nutid och framtiden.
Vi följer 67åriga Signe i Norge 2017. Hon har varit - är fortfarande - miljöaktivist. Emot människans förstörelse av naturen runtomkring. Och nu är hon arg. Hon vill göra en sista protest och beger sig i väg med sin båt Blå.
Sedan får vi följer 25 årige David och dottern Lou som är på flykt 2041. De försöker fly från en uttorkat Frankrike, bort till vattenländerna. De hamnar i ett flyktingläger i Timbaut.

Vatten är det centrala temat. Älvar, forsar, vattenfall, glaciärer, havet, saltvatten, sötvatten, rent vatten - och vad händer när det som vi tar för gived saknas. Ett liv i jakt på vatten. En värld, där regnet är sällsynt, grödor uttorkat, insekter nästan försvunnit. Krig på grund av resurser. Vi är beroende av vatten och beroende av ett gynnsam klimat kring oss. Vi följer Signe som ser när allt bli fel och naturen förstörs utan att människorna fattar vad de håller på med. Hennes hjälplöshet. Många år senare lever David och Lou i en värld som får bära konsekvenserna. De är på flykt, alltid på sin vakt. Försöker ta sig förtvivlat till vattenländerna - till en framtid. Det gör ont att läsa om livet i flyktinglägret.

Liksom i 'Binas historia' finns samma budskap i 'Blå' : agera NU

"Vi äger inte naturen. Lika lite som den äger oss. Vi äger inte vattnet, ingen äger vattnet. Och ändå vräker vi oss fram."
En fantastisk historia om en far och dotter som befinner sig på flyktingläger långt i framtiden samtidigt som en parallell historia handlar om en norska som skeppar med sin båt "Blå" många år tidigare. Rekommenderas varmt!
I blå får vi följa två spår; Signe år 2017 som seglar över havet för att konfrontera mannen hon en gång älskat, mannen som inte stöttade henne i klimataktionen. Och vi får följa David och hans dotter Lou år 2041 som är Klimatflyktingar någonstans i södra Europa.

Tyckte väldigt mycket om denna, uppskattade att läsa något om klimatet som var fiktion, även om det också gör att verkligheten känns nära. Det var också väldigt fint hur Lunde vävde ihop de två olika livsödena.
En annorlunda, viktig men ganska tung bok för dagens generation om framförallt vattnets och isens betydelse för vår överlevnad. Boken är uppbyggd utifrån 2 olika berättelser där man får följa Signe i den ena samt David och hans dotter Lou i den andra. Berättelserna utspelar sig i olika tider och framförallt den om David/Lous som utspelar sig i framtiden beskriver en miljö som är omöjlig att leva, om ens överleva i, utan vatten. Skrämmande läsning, men inte orealistisk. Boken bjuder in till djupa och allvarliga samtal efteråt då mycket tankar och känslor snurrar runt inom mig. Slutet är viktigt för mig då författaren på ett bra sätt lyckas få fram sin poäng/poänger med boken men i övrigt tycker jag den var lite långtråkig. Eftersom det dock är viktig läsning tycker jag ändå att den är läsvärd! Kommer helt klart läsa författarens bok "Binas historia".
Välskriven bok som lyfter framtidens dilemma med vattentillgång och hur vi förbrukar den i förtid. Men om man förväntar sig samma lättlästa flyt som i "binas historia" blir man nog besviken. Jag upplevde att en av berättelserna var lite mer trögläst. Dock vävdes berättelserna samman och efter halva boken gick jag från klarhet till klarhet. Läsvärd