Przewalskis häst

Przewalskis hest
Bok av Maja Lunde
"en mäktig roman om människor och hästar. Om att viga sitt liv åt djuren, om besatthet. Lika besatt läser jag boken, närmast i ett svep. Det går inte att låta bli: det är inte jag som slukar boken, det är den som slukar mig." Svenska Dagbladet "Vissa romaner är ögonöppnare. Tredje delen i Maja Lundes klimatsvit är definitivt en sådan. En vacker, mörk och oerhört sorglig roman." Jönköpings-Posten "Norska Maja Lundes romaner är sorgesånger över klimatförändringarna. Hon visar oss en mycket skrämmande, mycket nära framtid. Inte ens Greta säger det tydligare." Arbetarbladet "Hon skriver underhållande, rappt, miljöerna och de rent fysiska livsvillkoren skildras med en detaljrik konkretion" SVT Kulturnyheterna Przewalskis häst är historien om världens sista riktiga vildhästar. De målades i grottor i Frankrike för tusentals år sedan och levde i århundraden på de mongoliska stäpperna, men blev under 1900-talet utrotade överallt utom i europeiska djurparker och reservat. Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman. Przewalskis häst är en roman om människor och djur, och om människodjuret. Hur har människan påverkat andra arter på jorden? Vad skiljer oss från djuren? Har vi någon möjlighet att korrigera våra misstag? Och vad krävs för att vi alla ska överleva? "en roman om ensamma mödrar, om moderskapets begränsningar och misslyckanden. Om vad som krävs för att barnen ska växa upp och bli trygga individer i en värld som går sönder alltmer, men också i vidare mening om hur alla djurs avkommor ska kunna överleva på en planet människan förstört." Svenska Dagbladet "Maja Lunde kan konsten att väcka starka emotionella effekter ... varje gång Lunde återvänder till år 2064 är det som att komma hem i romanen, trots att läsningen är så ångestfylld att jag måste stanna och andas" Dagens Nyheter "Przewalskis häst är en grundligt researchad idéroman, som skickligt leker med stilnivåer. ... svårt att skaka av sig frågorna som Przewalskis häst lämnar efter sig." Göteborgs Posten "det som får hennes historier att verkligen leta sig ner i djuppsyket är att hon skriver om en värld som liknar vår" SR Kulturnytt "Trots sitt tunga tema är boken inkännande och vardagligt skriven, lätt att ta till sig. En viktig bok - och befriande ren från pekpinnar." NSD
Maja Lunde har gjort det igen!
Przewalskis häst är en berättelse som spänner från 1800-talets S:t Petersburg till Norge 2064.

Under 1800-talet reser Michail från S:t Petersburg till Mongoliet för att leta efter den vildhäst som man tror är urhästen. Hästarna skall därefter transporteras till djurparker i Europa i syfte att garantera rasens fortlevnad.

1992 reser Karin tillsammans med sin son till Mongoliet med en flock hästar för att åter låta dem bli fria och vilda.

2064 i Norge kämpar Eva för att hålla de sista två hästarna vid en gammal gård vid liv. Det regnar ständigt, det finns ingen el längre och hon och hennes dotter för hela tiden en kamp för överlevnad. Ett resultat av människans miljöpåverkan.

Precis som i Binas historia väver Maja Lunde samman de olika århundradena och jag dras snabbt med i handlingen. Människan försöker kontrollera hästarna, naturen och varandra och i slutänden är det ingen av dem som låter sig tämjas.
Men det här är också en berättelse om mänskliga relationer, framförallt mellan mödrar och deras barn.

Berättelsen förs framåt med levande skildringar av personerna och miljöerna.
Min enda invändning är att jag hade velat veta mer om karaktärerna, lärt känna dem mer på djupet.
Jag har inte läst Maja Lundes tidigare succéer Binas historia och Blå, men har alltid tänkt att jag ska göra det. Det har dock inte blivit av än men efter att jag läst Przewalskis häst så känner jag att jag måste bara läsa dem snart. Przewalskis häst är en fascinerande och till viss del skrämmande roman. Vi får följa tre olika karaktärer i olika tidsperioder, zoologen Michail på 1880-talet, veterinären Karin på 1990-talet och Eva år 2064. Man kan kanske tro på förhand att det ska bli lite rörigt att följa tre olika karaktärer i helt olika tidsperioder, men så är det inte. De olika tidsperioderna flyter så fint ihop och författaren har fått till den röda tråden mellan dem.

För mig var det här en stark läsupplevelse som jag blev väldigt berörd av. Jag har haft ett brinnande hästintresse hela mitt liv så det var inte helt oväntat att jag skulle gilla att läsa om vildhästar och bevarandet av dem. Lite lustigt sammanträffande var att samma dag som jag läste ut boken så gick det en dokumentär om just Przewalskihästar på tv. Jag tittade såklart och man förstår ju att Maja Lunde lagt ner ett enormt arbete på research, för mycket av det personerna jobbade med i boken såsom att återinföra och bevara hästarna, har också gjorts i verkligheten.

Jag tror inte att man behöver vara hästintresserad för att uppskatta den här boken, för det är en fängslande roman där utrotning, klimatpåverkan och överlevnad står i fokus. Men älskar man hästar så blir läsupplevelsen ännu starkare. Trots att det kan vara ganska dystert stundtals så ger ändå berättelsen hopp om en bättre framtid. Przewalskis häst är för mig en riktig fullträff till bok! Läs!
Przewalskihästen har ansetts vara den sista vildhästen som upptäcktes i slutet av 1800-talet och som i mitten av 1900-talet var utrotade i det vilda och fanns bara kvar i europeiska djurparker och reservat. Det är dessa hästar som utgör navet i berättelsen och som binder ihop de olika tidsåldrarna. På 1880-talet reser zoologen Michail från S:t Petersburg till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna för att ta dem till både sin egen djurpark och sälja dem vidare till andra djurparker. På 1990-talet försöker veterinären Karin återintroducera hästarna på de mongoliska stäpperna efter Sovjetunionens fall. 2064 försöker Eva klara sig på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, trots att samhället runt omkring henne faller sönder.

Przewalskis häst är den norska författaren Maja Lundes tredje roman och även den tredje delen i en planerad klimatkvartett, de tidigare böckerna, Binas historia och Blå, har handlat om en framtid utan bin och en framtid där vattenbristen gör att det inte längre går att leva i Sydeuropa. (Den fjärde boken är tänkt att handla om en pandemi, men den har Lunde tydligen pausat för tillfället) Jag hade höga förväntningar på boken och den levde upp till dem med råge. Även om boken inte ger någon ljus bild av framtiden, så är Przewalskis häst inte fullt lika klimatångestframkallande som Blå var.
Tre berättelser från tre olika tider där man på olika sätt försöker att "bevara" Przewalskis häst eller takin. De berättelserna visar hur människan aktivt försöker både utrota och bevara ett däggdjur, fast här verkar naturen faktiskt vinna till slut.
Det är en dystopisk historia, som ändå har mycket verklighetsbakgrund. Lunde har gjort en rejäl research och är förmodligen en av de bästa klimatskildrarna.
(Przewalskis häst finns alltså på riktigt i olika reservat.)
Rekommenderas för den som är intresserad av miljöfrågor