Björn Skifs - Mitt liv som scengångare

Bok av Petter Karlsson
Björn Skifs är en av Sveriges absolut största underhållare. Han har gjort en fantastisk karriär i och utanför Sverige som sångare och blivit folkkär här hemma som programledare, skådespelare och showartist. Han har en av vårt lands mest beundrade sångröster. Nu berättar han hela historien om sin makalösa karriär. Från barndomen i Vansbro till tiden som popstjärna i Slam Creepers på 1960-talet, bildandet av rockbandet Blåblus och det internationella genombrottet med USA-ettan "Hooked on a feeling" 1974. Från SVT:s julkalender "Julius Julskötare" 1978 till de dubbla vinsterna i Melodifestivalen. Från succéshowerna på Hamburger Börs och musikalen SPÖK! på Maximteatern i början av 1980-talet till filmsuccéerna med Strul och Drömkåken. Från "Nöjesmassakern" till "Kryzz". Från BadRock till 2000-talets utsålda arenaturnéer. Björn Skifs berättar också öppenhjärtigt och gripande om sitt privatliv. Om den vanliga människan bakom affischnamnet, långt från strålkastarljuset. "Mitt liv som sengångare" är skriven tillsammans med författaren och journalisten Petter Karlsson.
Mitt liv som scengångare är en lättläst och roande bok. Vi får följa Björn Skifs genom hans liv och karriär som spänner sig över decennier. Det är en bok som roas och man får många glada skratt när man läser den. Boken börjar med ett citat från Björn Skifs pappa och sen rullar det på. Läsaren tas med genom barndomen och ungdomsåren i Vansbro där Skifs växte upp. Resan fortsätter genom 70-talet och Skifs berättar hur han blev nobbad av den store Stickan Andersson. Han berättar även om hur han och bandet hamnade på Billboardlistan med Hooked on a feeling och hur han tackade nej till en USA-turné för att de skulle resa i folkparkerna.

I boken får vi även hänga med i teaterns och musikalernas värld med bla SPÖK som 1981 gjorde stor succé på Maximteatern men som 2013 skulle bli ett mörkt kapitel i Skifs liv. Här får man veta att den uppsättningen inte var smärtfri därför att de två manliga huvudrollerna hade samarbetsproblem med regissören som var Pernilla Skifs. Björn berättar i boken att han tappade lusten för musiken och för att uppträda men att det var en god vän som fick honom på benen igen och tur är väl det...

Språket i boken är lätt och kapitlen korta. Den är skriven så att man som läsare kan höra Björn Skifs röst berätta i boken, vilket gör det ännu lättare att hänga med i den.

Boken rekommenderas starkt och om ni vill lyssna på den så är det Skifs själv som läser. Läs/lyssna och njut av en rolig bok.