Månbarn

Bok av Jon Henrik Fjällgren
Kan man flytta en människas själ? En bok om den bortadopterade pojken som blev renskötare och folkkär artist. Endast ett år gammal adopterades Jon Henrik Fjällgren från en bergsby i Colombia till en sameby i Sverige. Han rycktes upp från sitt liv i en ursprungsbefolkning för att planteras i en annan, och trots sin uppväxt i Sverige och sitt liv som renskötare på fjället, där han tillbringar en stor del av sin tid ensam med sina renar i den magiskt vackra naturen, är hans colombianska arv en viktig del i den han är. Kärleken till musiken har alltid funnits där. Endast fjorton år gammal höll han sin första konsert i Funäsdalens kyrka, med kungen och drottningen närvarande. Jojken har varit hans sätt att sprida det samiska arvet vidare och en möjlighet att dela med sig av och sprida sin kärlek till den samiska musiken. Tonerna har varit hans sätt att finna styrka, men trots hans begåvning och glädje i musiken har mobbning, missbruk och våld från tidig ålder varit ständigt närvarande skuggor i hans liv. Plågoandarna fick härja fritt och brutalt medan de vuxna såg mellan fingrarna och vare sig försvarade honom eller tog hans parti. Vilsenheten, rotlösheten och sorgen över att inte känna att han hörde till drev honom in i en mycket mörk period där tanken på självmord inte var främmande. När hans vän dog väldigt tragiskt skrev Jon Henrik Daniels jojk , och efter det blev hans liv sig aldrig likt. Han vinner både Talang och Let s Dance , har medverkat i Melodifestivalen och Stjärnornas stjärna och har rest land och rike runt, uppburen och hyllad, med sin förtrollande musik. Men Jon Henriks nya liv i rampljuset är inte bara en dans på rosor. Psykisk ohälsa, näthat och trakasserier och fientlighet från hans sameby i Härjedalen kantar hans vardag. Att befria sig från gamla skuggor är inte lätt och grundfrågan består går det att flytta en människas själ från en bergstopp till en annan? Från en ursprungsbefolkning till en annan?
Gripande bok från början till slut. Kunde inte sluta läsa. Kan inte annat än säga att den är bästa jag läst på länge.
En väldigt intressant och bra bok. Den var väldigt bra skriven och jag kunde helt enkelt inte sluta läsa.
En bok som har hela känsloregistret.En bok som handlar om att vara vilsen i livet till att hitta sin livsväg och som gör människan hel i kropp och själ.

Jon Henrik har hela sitt liv fört en kamp på olika nivåer men också en kamp i att hitta sig själv och vem han vill vara.

Det är en berättelse som både har smärta och kärlek men livet har många olika motpoler och det är upp till oss själva att stå upp i kampen och besluta oss för vad som ska få vinna.

Boken är lättläst samtidigt som den är omtumlande i allt som händer.Dock är Jon Henrik en person som berör oavsett om det är hans musik eller ord.

Jag har sett han framträda live,sett hur han transformeras på scenen och hur han lyckas förmedla magi.