Brudar i svart

Mustat morsiamet
Bok av Sirpa Kähkönen
"Efter denna första roman i Kuopio-serien är det bara att hoppas på att de sex övriga också ges ut på svenska. Sirpa Kähkönen är läsvärd, enkelt uttryckt." NSD En finsk motsvarighet till Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad! Anna växer under 1900-talets början upp på den fattiga finska landsbygden. Efter moderns död flyttar hon till Kuopio, i hennes ögon en metropol, där hon får jobb som tjänsteflicka. Snart träffar hon den mörkögde Lassi, som varit på sjön och sett världen. De blir ett par och det dröjer inte länge innan Anna väntar smått. Anna och Lassi gifter sig och likt många andra arbetarkvinnor får Anna välja en brudklänning i svart, som också kan duga till annat. Men barnet är dödfött och Annas liv rasar. Enligt svärmor är det Guds vilja som sker, enligt Lassi är meningen med eländet att stärka deras stridsvilja. Han talar politik och Anna hittar papper som propagerar för demonstrationer. Dagen de ska fira hennes 21-årsdag blir han arresterad. Sju år på tvångsarbetslägret Dragsvik lyder domen. Anna inser att om hon ska klara sig måste hon lära sig att sörja för sig själv. I Brudar i svart står kvinnorna i centrum, deras vardag med stank av lut och lakanstvätt, försvunna hemtrakter och det nya liv som växer fram för dem som flyttar in till städerna. Sirpa Kähkönen väljer romanens form för att berätta om hur arbetarkvinnorna blir självständiga medlemmar av samhället och långsamt får möjligheten att bygga och planera sina egna liv, men det handlar också om hur krigen kom att forma och påverka den finska mentaliteten under 1900-talet. SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och ordförande för Finlands PEN samt finska författarförbundet. Lind & Co har tidigare givit ut hennes roman Granitmannen, som nominerades både till Finlandiapriset och Nordiska rådets pris, samt fackboken Livsöden i Finlands bortglömda fångläger, som behandlar hennes morfars tid i Dragsvik. Brudar i svart är den första romanen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser i hennes egen släkt. "Det är om levande finsk historia Sirpa Kähkönen berättar.Detaljrikedomen i denna vardagshistoria har fyllt varje sida med must och märg. Översättaren Mattias Huss har fångat det finlandssvenska språkets nyanser i sin utsökta tolkning till svenskan." Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet "Sirpa Kähkönens roman Brudar i svart är något så ovanligt som en trohjärtad berättelse. Dessutom om entung tid i Finlands moderna historia,ifall man nu haft någon lätt." Jan-Olov Nyström, Norrbottenskuriren
Det är alltid spännande att göra nya författarbekantskaper. Julen 2021 fick jag två böcker såna böcker av en vän, de två första i Sirpa Kähkönens Kuopio-serie. Jag har alldeles nyss slagit ihop pärmarna på första delen, Brudar i svart.

Bondflickan Anna växer upp i Finland under 1900-talets början. När hennes mamma har dött tar pappan henne till Kuopio för att tjäna hos doktorsparet Pettersson. Men det står inte på förrän hon möter Lassi och nånting händer i den unga flickan. Så småningom blir Lassi och Anna ett par. Det är då hon blir en brud i svart, för på den tiden gifte sig kvinnor i svarta klänningar. Klänningar, som de sen kunde använda i andra sammanhang. Men livet blir inte som nån av dem har trott.

Det här är en fantastisk historisk skildring av framför allt kvinnornas liv i Finland. Nånstans såg jag att serien har liknats vid Per Anders Fogelströms svenska Stad-serie och på sätt och vis stämmer det. Den här boken är emellertid inte alltför detaljrik och ibland hoppar den framåt ganska raskt i tiden. Det stämmer dock bra med berättelsen den skildrar, en berättelse om författarens hemstad i östra Finland. Enligt omslagets insida är serien delvis baserad på händelser i författarens egen släkt.

Jag läser den första delen ganska snabbt. Den är föredömligt lagom i längd – 283 i pocketutgåvan. Jag vill veta hur det går för Anna och Lassi och jag har svårt att släppa boken. Det är alltid lärorikt och tänkvärt att läsa om andra tider och om människor som har det svårt. För det är ett ganska tufft liv som skildras och bokens Anna måste förlita sig på sig själv och sin egen styrka.

För mig som delvis har finskt påbrå blir det här en extra viktig bok.

Mitt omdöme blir högt.