Johanna Karlsson

Användarprofil

Alla vi barn i Bullerbyn

Bok av Astrid Lindgren
Klassikernas klassiker, men den håller än och är lika uppskattad av mina barn som den var av mig när jag var liten, och av mina föräldrar när de var små. Det här är första boken om barnen i Bullerbyn och man introduceras till Lisa, Lasse och Bosse och deras vänner i Britta, Anna och Olle. Astrid Lindgren har en fenomenal förmåga att berätta på barnets nivå och att göra ett äventyr av det vardagliga. Dessutom känns det idag som ett stycke historia, hur livet kunde te sig förr. Kanske var det inte så eländigt alla dagar, trots bristen på Iphones. ;) Jag skulle vilja påstå att den här boken numera hör till vårt kulturarv och bör läsas av alla, stora som små.

Det fina med Kerstin

Bok av Helena Hedlund
En ljuvlig bok om Kerstin som passar perfekt som högläsning för åldern 6-9 år. Lagom vardagsspännande och med en fingertoppskänsla för hur det är att vara (eller ha) ett barn i samma ålder som Kerstin. På pricken beskriver Katarina Strömgård allt från lekar och tankar och känslor till vardagliga saker, som hur vuxna pratar annorlunda när de träffar andra vuxna de inte känner (till exempel klasskompisars föräldrar) och hur de då rufsar en i håret och säger pinsamma saker. Med andra ord igenkänning för både vuxen och barn.

Boken utspelar sig under en ganska kort period runt höstlovet och kretsar kring ett par dilemman i Kerstins liv och ankomsten av en ny pojke i klassen som hon blir vän med. Det är alltså inga fantastiska händelser eller spännande äventyr, utan den där vardagen - men ibland med en twist - som känns bekant för de flesta. Hoppa i lerpölar och klättra i träd och att inte våga säga sanningen till fröken. Långtråkigt blir det aldrig.

Illustrationerna förhöjer boken.

Petras prick

Bok av Maria Nilsson Thore
Petra är ett prickigt djur, men en dag smiter en av prickarna och ger sig ut i världen. Det här är en lustig historia om att vilja ha sin prick men att tillslut behöva släppa taget och lita på att den kommer tillbaka. Extra roligt är att den blev en spinoff i form av en pixibok som handlar om prickens resa och hur den sedan kom hem till Petra igen. Underbara illustrationer där man inte kan låta bli att beundra alla tapeter och detaljer i bakgrunden.

Om jag kunde drömma

Bok av Stephenie Meyer
Vem känner inte till historien om Bella och vampyren Edward? Men när boken först kom ut på svenska var den rätt okänd här och själv blev jag lycklig över att äntligen ha hittat en sådan roman jag själv skulle älskat som tonåring. För ja, här finns massor att kritisera, men i grund och botten är det en sådan där enkel kärlekshistoria man önskar fanns i verkligheten. Där inget kan skilja en åt, där känslorna är så starka och där man alltid, alltid blir räddad från världens ondska. För det ska gudarna veta att det finns mycket att vara rädd för som ung tjej i dag. Eller som människa, för den delen. Vi lever i en orolig tid och då är det skönt med tydliga berättelser.

Vem är sjuk?

Bok av Stina Wirsén
Stina Wirsén är fenomenal när det kommer till att få ord och till synes enkla illustrationer att skildra det som händer i barns liv. I den här bilderboken blir Nallen sjuk. Hon får ont i magen. En lekfullt pedagogisk bok om vad som händer på sjukhuset och att det går bra, men som ändå lyckades skrämma min sexåring så att hon numera alltid tror att hon behöver operera bort blindtarmen när hon har ont i magen. Målgruppen är dock barn upp till tre år.

Du och jag, Sigge

Bok av Lin Hallberg
Böckerna om Sigge är hästböcker som även en icke hästtokig person kan läsa, för de är mysiga och lagom spännande. Målgruppen är åldern 6-9 år och det är lättlästa böcker som barnen med fördel kan läsa själva. En lagom ingång till läsandet när man kommit förbi de första nybörjarböckerna och vill ha lite mer att bita i, men fortfarande behöver korta kapitel och luftiga sidor. Att Sigge är en charmig shetlandsponny gör inte saken sämre. Gillar man hästar kommer man att älska Siggeböckerna. Det finns flera i serien.

Ensamma i stan

Bok av Helena Bross
Hela klassen är i stan och ska gå på museum, men när några elever sackar efter och tappar bort klassen blir det spännande. Jag tycker att det är en bok som samtidigt är lärorik: Vad gör man egentligen om man tappar bort klassen mitt i en stad?

Gropen

Bok av Emma Adbåge
En bilderbok för åldern 3-6 år med illustrationer i Emma AdBåges karakteristiska stil. En bok som står på barnens sida och visar hur fyrkantiga vuxna kan vara emellanåt, men som också låter barnen vara rebelliska. När barnen vill leka i gropen och inte lyssnar på de vuxnas förbud, fyller de vuxna igen hålet, men det hindrar inte barnen från att leka de lekar de tycker bäst om, istället för att gunga eller vara på den organiserade - och tråkiga - gården.

Boken vann Augustpriset 2018 och det är den väl värd. En bok som både vuxna och barn får ut något av, med lekfullt språk och pricksäkra skildringar, utan att det är för många ord. Emma AdBåge är bra på att kort beskriva exakt vad som sker, så att man förstår vad barnen känner. Det är en hyllning till fantasin och leken och till barn som står upp för sig själva när vuxna är trångsynta och bara vill förbjuda allt för att "man kan skada sig". Den här tål att läsas många gånger.
Av alla böcker om landet Narnia är det här den jag minst av allt rekommenderar att man läser. Målgruppen är, precis som tidigare, barn i åldern 7-15 år. Den här boken skiljer sig lite från de andra då den inte handlar om ett barn från vår värld, utan om en pojke som bor i samma värld som Narnia ligger i. Det gör att boken blir lite mindre engagerande. Den har också fått kritik för att vara rasistisk och om inte det, åtminstone stereotyp i sin skildring av folk i boken. Vill man läsa en Narniabok är mitt förslag alltid Häxan och lejonet. Den här kan man läsa om man redan läst de andra böckerna och inte kan få nog av världen böckerna utspelar sig i.
När två barnboksproffs slår sig samman för att göra en julbok i 24 kapitel kan det knappast går fel. Det här är en perfekt decemberläsning med ett kapitel varje dag som sprider julstämning. Rabén & Sjögren har gett ut många julböcker sedan den här kom och de passar lite olika åldrar. Den här skulle jag säga passar de yngre bäst, kanske 3-7 år. Det är en ganska enkel, men charmig, historia och Eva Erikssons illustrationer av kaninerna och den tväre tomten är lika mysiga som man kan vänta sig. Julböcker med 24 kapitel är en genial idé. Man får enkelt upp upp julstämningen och man vet dessutom vad man ska läsa varje kväll fram till julafton.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.