Nikolina Bengtsson

Användarprofil

En dröm från att dö

Bok av Emelie Kalén Loxi
En dröm från att dö är en berättelse om två ungdomar som båda lider av psykisk ohälsa. Ellen som är rädd för att inte känna något alls, men samtidigt är rädd för att leva, och Zack som känner alldeles för mycket och gör vad som helst för att inte behöva känna. Boken tar upp ätstörningar, självskadebeteende och självmedicinering i form av droger och alkohol. Men samtidigt som de tar upp dessa tunga ämnen, så är den i grunden en kärlekshistoria mellan två personer som inte känner sig värdiga av att bli älskade. En kärlekshistoria som börjar i hissen på den psykiatriska mottagningen. 

En vacker och gripande berättelse om två ungdomar som lever i en känsla av utanförskap, och hur de i varandra finner en samhörighet. Om de vuxna i deras närhet som desperat försöker hjälpa, men där det ändå blir fel. En berättelse om känslor som både är starka och smärtsamma, men där det även finns hopp i allt det mörka.

Jag gillade den här boken skarpt. Det är inte lätt att skriva skönlitterärt om ångest, depression och självskadebeteende och få det att kännas äkta. Men här tycker jag att författaren har lyckats. Särskilt Ellens inre dialoger fångar mig och berör, med ett språk som är både vackert och stundtals mörkt. En dröm från att dö är en bok som jag inte kommer att glömma i första taget.

Vi är lajon!

Bok av Jens Mattsson
Vi är lajon! är en hjärtskärande berättelse om allvarliga sjukdomar hos barn, kärleken mellan två bröder och lekens förmåga att hjälpa till med att bearbeta den sorg som man känner när någon blir sjuk. Definitivt en bok som man kan använda som utgångspunkt i samtal om sorg eller sjukdom med yngre barn.

Markus av Trolyrien

Bok av Joseph A. Davis
Markus av Trolyrien är ett fantastisk fantasy äventyr, fylld med spänning, magi, monster och vänskap. Det målande språket skapar levande miljöer och karaktärer. Karaktärerna är intressanta och annorlunda, alltifrån jättesniglar, jättefjärilar och en sfinxs som älskar gåtor, till kungar och annat ädelt folk som man inte riktigt vet om de är goda eller onda när man först får träffa dem.

Kulturkrockarna som sker skapar en hel del humor. Och jag kom på mig själv med att sitta och småle mot boken, och stundvis även skratta rakt ut. Och precis som fantasy ska vara så är boken spännande. Emellanåt var det svårt att lägga ner boken, då jag bara kände att jag behövde veta vad som skulle hända härnäst. Jag kan verkligen rekommendera Markus av Trolyrien till alla som gillar fantasy och är över 12 år.

Mitt liv som råtta

Bok av Joyce Carol Oates
Vilken läsupplevelse detta var! Jag har inte läst något av Joyce Carol Oates tidigare, men hade hört mycket gott om just Mitt liv som råtta. Det enda negativa som jag har hört om boken från andra är att berättelsen hoppar både i tidsperspektiv och berättarperspektiv, men själv var detta inget som jag störde mig på.

Det är ju ingen lättsmält bok precis, men jag hade svårt att lägga ner den när jag väl börjat. Jag drogs snabbt in i denna mörka och tragiska berättelse om lilla Violet Rue, den älskade lilla flickan som blir utfryst av hela sin familj, flickan som ingen vuxen skyddar, flickan som bara väntar på att få bli älskad igen. Fast att jag vet att det är en fiktiv berättelse, känns den skrämmande verklig, då Oates känsla för språk och detaljer berör en på djupet.

En berättelse om rasism, övergrepp, utanförskap och någon slags förvriden familjelojalitet. Mitt liv som råtta är en av de starkaste läsupplevelser jag haft i år!

Ödesmark

Bok av Stina Jackson
Vilken bladvändare! Även om berättelsen går ganska långsamt fram så blir den aldrig seg. Utan man får gott om tid att lära känna karaktärerna på djupet. Tillbakablickarna som visar Livs barndom/ungdomstid får en att fundera, och man vill bara fortsätta läsa för att se vad som egentligen hände Liv. Varför bor hon kvar hos sin pappa som har ett järngrepp om henne? Vad hände med drömmen om att lämna den lilla byn bakom sig? Och vem är pappa till Simon?

En fantastisk bok om trasiga familjerelationer, de band som håller oss kvar vid platser och människor, samt om längtan att lämna allt bakom sig och starta om någon annanstans

Förvildade

Bok av Rory Power
Om ett gäng tjejer som lever under karantän på en internatskola. Alla på skolan är virussmittade och kämpar för att överleva. Deras kontakt med omvärlden är begränsad och har varit det i arton månader, ända sedan de första flickorna blev smittade. Det enda de har fått veta är att hjälp kommer. Men när?

En riktig bra dystopisk ungdomsroman. Skräck, vetenskapliga experiment, lögner, hemligheter, en kamp om överlevnad, samt lite romans. Vad mer kan man önska!

George

Bok av Alex Gino
Alla tror att George är en pojke. Men innerst inne vet George om att hon är en flicka. I skolan ska Georges klass vara med i den årliga skolpjäsen, de ska spela upp Min vän Charlotte. Och det finns inget som George vill mer än att få spela rollen som Charlotte. Men det får hon inte för fröken, eftersom hon är pojke. Tillsammans med Kelly, Georges bästis, kommer de på en plan som gör att hon får spela sin drömroll och chansen att berätta vem hon egentligen är.

En otroligt viktigt bok om att vara ung och transexuell. Ett ämne som det inte finns så jättemånga böcker om för åldersgruppen 9-12, som boken riktar sig mot. Men det är ett ämne som borde lyftas mer i barn- och ungdomslitteraturen, så att det blir mer naturligt och ingen konstig grej. I berättelsen får vi ta del av Georges tankar och känslor på ett väldigt nära sätt. Man känner med henne och alla de motgångar hon möter både i skolan och hemma. Vi får även ta del av hur människorna i hennes närhet reagerar när hon berättar.
Rött, vitt och kungligt blått är en underbar bok. Jag fastnade snabbt för den. Det är en berättelse om förbjuden kärlek mellan två killar som båda lever offentliga liv, Alex mamma är USAs president och Henry är brittisk prins. Varje handling de utför kan eventuellt sabotera ett presidentval eller “skämma ut” det brittiska kungahuset. Deras kamp för kärleken berör en, man sitter och hejar på dem genom alla hinder som de måste ta sig igenom och bara hoppas att allt ska lösa sig för dem. McQuiston har lyckats skapa en underbar kemi mellan karaktärerna, och de kvicka replikerna och humorn framkallar småskratt titt som tätt och skapar en mycket nöjsam läsupplevelse.

Något som jag tyckte var extra tilltalande med boken är att vi får se en alternativ verklighet i USA efter att Barack Obama lämnat Vita huset. I den här “verkligheten” fick USA sin första kvinnliga president, en frånskild kvinna med två barn från det äktenskapet, och barnen har mexikanskt påbrå från sin pappa. Där den största skandalen är att två män blir kära i varandra.

En rolig och varm bok om förbjuden kärlek som berör! Som även tar upp ett viktigt ämne, då det finns alldeles för lite hbtq romance-böcker på svenska. Rött, vitt och kungligt blått är en bok som man borde läsa!
För Posy Morland är bokhandeln Bookends hela hennes liv, hennes arbetsplats, hem och trygghet. När ägaren avlider är det Posy som får ta över bokhandeln. Det finns bara ett krav, hon har två år på sig att få det sjunkande företaget att gå med vinst igen. Lyckas hon inte med det, går butiken till ägarens oförskämda barnbarn, Sebastian. Men Posy har en plan, på 6 månader vill hon förvandla Bookends till sina drömmars bokhandel, fyllt med romantik och lyckliga slut. Medan Posy kämpar för att förverkliga sina drömmar, blir Sebastian en mer och mer närvarande figur. Inte bara i bokhandeln utan även i Posys fantasier och tankar, inte minst som karaktär i kärleksromanen som hon själv skriver.

Bokhandeln för ensamma hjärtan är en charmig feelgood fylld med romantik, missförstånd och förälskelse. Litterära referenser dyker upp titt som tätt och det är svårt att inte dra paralleller till Jane Austen. För mig är detta en fullpott! Som bokmal hur kan man inte gilla en bok om böcker? Och Sebastian? Även om man skulle vilja hata honom emellanåt, så är det svårt. Likheterna med med Mr. Darcy är många och på många sätt är hans taktlöshet en del av charmen.
Bianca är tolv år, och borde ha levererats med en instruktionsbok, säger hennes mamma i alla fall. Hennes lillebror är sjuk, han lider av en hjärtsjukdom och han får all uppmärksamhet där hemma. Och sedan Biancas pappa flyttade ihop med sin mycket yngre flickvän tycker han att det räcker med att träffa henne varannan helg. Bianca känner sig inte riktigt hemma någonstans. Men hon säger ingenting, något som hon har blivit väldigt bra på. Samtidigt kör tankarna omkring i hennes huvud och det är svårt att tysta ner dem. Men så en dag dyker Biancas favoritskådespelerska, Billie King, upp i familjens vardagsrum. En händelse som får Bianca att inse hur hon måste börja uttrycka vad hon känner.

Trots korta kapitel, luftig text och endast 150 sidor har Bart Moeyaert lyckas skapa en stor läsupplevelse. Intrigen är ganska enkel och vi stannar kvar i familjens hus/trädgård under hela boken. Däremot är det Biancas känslor som skapar berättelsen, och hur hon utvecklas genom sidorna. Det är en berättelse om att inte bli sedd, längtan efter uppmärksamhet, vara avundsjuk på ett syskon, och förlusten av en förälder som helt plötsligt skapar ett nytt liv med en ny kärlek. Jag satt på spänn hela tiden och bara väntade på att Bianca skulle göra något otroligt dumt, med tanke på hennes tankar och agerande. Vilket skapade en mycket intressant läsupplevelse. Mycket väl värd att läsa!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.