Ge mig en dag till

For One More Day
Bok av Mitch Albom
Mitch Albom har fångat miljontals läsare med sina bästsäljande böcker Tisdagarna med Morrie och Fem personer du mötter i himlen. Hans nya roman är en elegant och gripande berättelse om vår älskade familj och de chanser vi missar. Ge mig en dag till ställer en fråga: Vad skulle du göra om du fick tillbringa en sista dag med den person du älskar mest?"Du kan vara mammas pojke eller pappas, men du kan inte vara både och". När Charley "Chick" Benetto är barn ställs han inför ett ultimatum alla barn borde slippa. Han är tvungen att välja mellan sina föräldrar. Han väljer fadern som sedan försvinner när Charley är i tonåren. Många år senare är Charley en bruten och misslyckad man. Hans liv har bestått av alkohol, ånger och dåligt samvete. Han förlorar sitt jobb och lämnar sin familj. Han når botten när han inte blir bjuden på sin dotters bröllop. En kväll fattar Charley ett beslut. Han sätter sig i bilen och styr mot sin hemstad, fast besluten att ta sitt eget liv. Men han misslyckas och stapplar omtöcknad tillbaka till sitt barndomshem. När han kliver in över tröskeln möter han sin mor som dött många år tidigare och hon välkomnar honom som om att ingenting hänt ...Det som sedan följer är en helt "vanlig" dag som så många av oss drömmer om: en chans att kunna försonas med en förälder, att få insikt och att få förlåtelse. Någonstans mellan detta liv och nästa upptäcker Charley saker som han aldrig känt till om sin mor och om de uppoffringar hon gjort. Och han försöker lappa ihop sitt trasiga liv. Mitch Albom, född 1958, är sportjournalist och författare som tio gånger blivit utsedd till Amerikas bäste sportkrönikör.
På jobbet fyndar jag då och då böcker. Ibland byter jag till mig, tar en bok och lämnar en i gengäld. Precis före min ledighet hittade jag Mitch Alboms bok Ge mig en dag till. Boken var i pocket och på endast 203 sidor. Jag bytte till mig den och tog med den på en weekendresa. Tänkte för mig själv att den var lagom omfångsrik och att jag skulle läsa den snabbt. Jag hade fel.

Den här boken handlar om Charley vars liv inte blev som han tänkt sig. Nån firad baseballstjärna blev han definitivt inte, utan i stället en ganska dålig säljare. Men värst av allt var att han svek sina nära och kära. När han inser att hans enda dotter inte har bjudit honom till sitt bröllop dricker Charley sig full, sätter sig i bilen och kör mot sin barndomsstad Pepperville Beach – en håla som inte ens har nån strand, sitt namn till trots. Givetvis krockar Charley. På nåt sätt överlever han och tar sig till Pepperville. Där möter han sin mamma. Bara det att mamman har varit död i åtta år…

Det här är en bok om en dag som många av oss kanske önskar sig – i alla fall jag. Alltså att få en enda dag till med nån nära och kära som är död och som man har svikit i livet. Charleys möte med modern blir en aha-upplevelse. Han inser att hon alltid har stått på hans sida, vad han än har gjort, hur han än har betett sig. Han får följa med modern under hennes resa mellan olika dödens väntrum.

Boken om Charley ger mig mycket att tänka på och fundera över. Skuldkänslor för att vi har svikit nära och kära har säkert många av oss, jag har det definitivt. Det gör därför ganska ont att läsa den här boken, men det är bra.

Mitt omdöme blir det högsta.