Familjen i huset bredvid

The Family Next Door
Bok av Sally Hepworth
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomlingen. Men Ange, Fran och Essie har också sina egna hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varenda aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne. När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemligheterna sippra ut, och de kommer snart att upptäcka att när man granskar något alltför noga, ser man saker man kanske inte ville se ... Familjen i huset bredvid är en bladvändare som passar perfekt för fans av Liane Moriartys böcker.
Tyckte boken var bra men väldigt seg i början tog ganska lång tid innan jag egentligen kom in i boken, tyckte dock att boken var väldigt bra när jag väl var inne i den.
Jag säger bara… grannar, alltså… Dem ska en passa sig för. I slutet av november 2019 nätshoppade jag tre böcker. Nu har jag läst den tredje och sista av dem. Och den handlar om just grannar. Sally Hepworths böcker har jag varit nyfiken på ett tag. Familjen i huset bredvid blev den första litterära kontakten med författaren.

Det här är en sorts australiensisk Desperate Housewives. Till Pleasant Court flyttar en dag Isabelle. Och plötsligt är det som om den trevliga ytan krackelerar. Fran, Essie och Anges hemligheter blir en efter en synliga. Inget och ingen är som det/den ser ut att vara. Inte ens… Nej, här avslöjas inget!

Detta att ingen är som den ser ut att vara gäller emellertid också Isabelle. Jag försöker hela tiden lista ut vad hon döljer. Det lyckas jag inte med utan författarens hjälp. Och barn och äkta män… Men vad och vilka är egentligen äkta..?

Nån kriminalroman är detta inte, utan snarare en psykologisk relationsthriller. Det är nåt väldigt obehagligt i den här romanen redan från början. Varken miljöer eller karaktärer skildras så vansinnigt djupt. Det är som om författaren lämnar mycket av detta till läsarens fantasi. Läsaren får vissa fakta – eller intryck – via karaktärerna. Slutsatserna, däremot…

Det här var intressant och spännande läsning. Kanske är själva storyn som inramar det hela vare sig ny eller annorlunda, men huvudtemat är riktigt bra. Det är sammantaget en välskriven och spännande bok. Mot slutet av den kommer en riktigt intressant vändning. Den vändningen lyfter storyn avsevärt och gör att jag definitivt vill läsa mer av författaren.

Mitt omdöme blir högt.