Det mörka Island, #1

Snöblind

Snowblind
Bok av Ragnar Jónasson
En ung kvinna hittas halvnaken och blodig i snön, knappt vid liv. Samtidigt hittas en välkänd författare död efter en fallolycka i en isolerad fiskeby långt upp i norr. Ari Thór är nybliven polis och hans första uppdrag blir att leda utredningen. Det dröjer inte länge förrän han inser att den lilla fiskebyn där ingen låser ytterdörrarna är långt ifrån den trygga plats som den utger sig för att vara.
Snöblind är den första boken i serien Det mörka Island och jag har listat ut att det finns sex böcker i serien. Bok nr 2, Aska, kommer på svenska i juli. Frågan är om jag kan vänta så länge eller om jag ska läsa på engelska...

Ja! Så bra är denna bok som var författarens hyllade debutbok! Jag njuter och sträckläser.

Det är lätt att ta till sig huvudpersonen, den unga polisen Ari Thór, föräldralös och med oavslutade studier i teologi, som hamnar på norra Island i ett litet samhälle där alla känner alla och ”ingenting händer”. Hmm. Så är ju, givetvis, inte fallet.

Som i tidigare böcker jag läst av författaren använder han skickligt miljöer och väderförhållanden för att göra berättelsen mer levande.

En av mina favoritförfattare har levererat! Igen!
Jag har sagt det förut. Ragnar Jónasson är min favorit bland de isländska författarna. Han är Islands svar på Peter May (tänker då speciellt på Isle of Lewis-trilogin). Ragnar Jónasson målar upp de isländska karga miljöerna så levande att man bara kan gå in i dem och befinna sig där. I denna bok är det Siglufjördur man får besöka.

I denna första del i Det mörka island-serien, där man får möta Ari Thór som är ny polis på sitt första jobb. Jag tycker mycket om att läsa om om den jordnära Ari Thór och hans utveckling som polis. Jag älskar det faktum att han har teologi- och filosofistudier bakom sig och hur det gör honom speciell som polis.

Det är en riktig pusseldeckare. Tempot är inte så högt, men däremot använder författaren snön och kylan som ett element i spännings
Min första bok av Ragnar Jonasson. Har förstått att denna är hans första men att den inte blivit översatt till svenska förens nu. (Finns flera andra som översatts innan denna)

Historien utspelar sig på Island i en liten isolerad fiskeby. Nybakade polisen Ari får en tjänst där och flyttar dit trots att flickvännen hemma inte följer med.
Det sker ett dödsfall där Ari tidigt anar att det kanske är ett mord det handlar om.
Samtidigt råkar en kvinna ut för vad som ser ut att vara något slags rituellt mord, fast hon överlever.

Hemligheter och lögner mellan de inblandade personerna i byn gör utredningen svårnavigerad.

En bok med fina miljö- och karaktärsbeskrivningar. Lagom spännande med lite oväntad upplösning på slutet.
När jag läste om boken och såg vad som sagts om den av andra bliv jag lite skrajsen och fick höga förväntningar.

»Jónasson har en verklig gåva när det gäller att beskriva det isländska landskapets ogästvänliga skönhet, med bländande snöstormar som täcker byn i ett tjockt, vitt mörker .« | New York Times Book Review

»En isande, fängslande thriller.« | The Washington Post

Men det hade jag inte behövt haft då det här är en riktigt bra bok som är något annorlunda skriven och med ett ganska långsamt tempo. Men jag kan bara säga, författaren har ett helt fantastiskt sätt att skriva på och sakta men säkert närma sig upplösningen utan att jag hade en susning om vem och varför.

Jag instämmer helt i de röster som höjer Ragnars sätt att beskriva Islands karga, kalla och
mystiska miljöer de är målande och trovärdiga och tillsammans med karaktärernas personligheter så är detta briljant. En av de absolut bästa kriminalroman som jag läst på länge.

Omslaget på boken bjuder verkligen in till läsning och är sjukt snyggt.
Jag ser fram emot att få läsa nästa del i den här serien och jag hoppas den kommer snart.
En man faller mot sin död, en kvinna hittas halvnaken, blödande och knappt vid liv. Den nybakade polisen Ari blir inkopplad på fallet. Det är inte bara yrket som är nytt för honom, utan även omgivningen. Bakom sig i Reykjavik har Ari lämnat sin flickvän, det skar sig lite mellan dom när han utan hennes vetskap tog arbetet i den nordliga lilla staden.

Man fångas av karaktärerna och av storyn, man fängslas utan att direkt lägga märke till det. Det är inte lätt att på ett enkelt sätt skildra komplicerade mänskliga förhållanden, men det har Jónasson lyckats med.