Kurragömma

Hide and Seek
Bok av M. J. Arlidge
Fängelse är ingen plats för en polis och minst av allt för Helen Grace. Hennes tidigare kollegor, som hon stått nära och räddat från många farliga situationer, har vänt henne ryggen. Helen var en av landets främsta utredare men nu sitter hon själv bakom galler tillsammans med en av de mördare hon tidigare fått fast. Helen är anklagad för mord och plågsamt medveten om att hon måste hålla sig vid liv till sin rättegång och där på något vis bevisa sin oskuld. Men när en lemlästad kropp påträffas i cellen bredvid inser hon att hennes dagar antagligen är räknade. En mördare går lös och Helen måste hitta den skyldige innan hon själv blir nästa offer. Kurragömma är den sjätte, fristående boken om kriminalkommissarie Helen Grace. Serien har sålts till ett tjugotal länder och legat på många topplistor världen över. M.J. ARLIDGE bor i England och har i många år arbetat med tv-produktioner, bland annat som författare till BBC-serien Tyst vittne. "Arlidge håller en jämn nivå och läsaren lär inte bli besviken!" Anna Mi Matzén, Barometern Oskarshamns-Tidningen "många spänningsingredienser" Sandra Sandström, LitteraturMagazinet
Köpte första boken Ola dole på en loppis.
Har sedan dess köpt alla Helen Grace böckerna.

Men läs dem I ordning för de hänger ihop.
Denna boken var fängslande precis som de tidigare.

Vill inte skriva om handlingen för då avslöjar jag för mycket.

Kommer köpa den nya nästa gång jag beställer böcker har dock över 30 på lager så den får vänta lite.
Det var min sambo som upptäckte M.J. Arlidges böcker om kommissarie Helen Grace. Helen Grace, som är allt annat än okomplicerad och okontroversiell. En serie läskiga böcker med lekfulla titlar har det blivit. I julklapp gav jag sambon den sjätte delen, Kurragömma. Den har jag förstås lånat och läst. (Och for your information finns det totalt nio romandelar på originalspråket engelska, sju av dessa är översatta till svenska. Det finns visst även två noveller om Helen Grace.)

Helen Grace befinner sig i fängelse, anklagad för mord. Fängelse är väl inte den bästa platsen för en polis, vilket Helen givetvis snart får känna på. Samtidigt finns det en och annan medfånge hon kan lita på. Eller? När en av fångarna mördas och skändas på ett brutalt sätt och Helen blir nerslagen inser hon att hon verkligen måste kämpa för att överleva för att kunna bevisa att hon är oskyldig vid den kommande rättegången. Ett sätt blir att försöka ta reda på vem som är mördaren. Inte det lättaste att göra inifrån ett fängelse där en själv är inlåst.

Det känns som om den sjätte boken, sitt innehåll till trots, är lite mer långsam än de tidigare. Men så är det säkert i fängelse. Helen passar förstås inte in samtidigt som hon försöker anpassa sig till såväl skrivna som oskrivna regler. Helens skyddslöshet skildras tydligt. Ändå verkar hon stark mitt i allt det hemska. Medfångarna antar roller av olika typer. Nog vill Helen ha en och annan förtrogen. Frågan är om det är möjligt.

Nånstans i mitten tycker jag att det blir aningen segt och utdraget. När cirka 100 sidor återstår dribblar författaren runt med mördarens identitet. Slutet blir sen mycket rafflande och jag kommer inte på vem mördaren är förrän det avslöjas i boken.

Mitt omdöme blir högt.