Att välja

The Choice
Bok av Edith Eger
Vid 16 års ålder skickas Edith till Auschwitz tillsammans med sin familj. Hon skiljs från sina föräldrar direkt vid ankomsten och bara några timmar efter det att de mördats i gaskammaren tvingar lägrets läkare, doktor Mengele, Edith att dansa för honom. När koncentrationslägret befrias, hittas Edith - knappt levande - i en stor hög med döda kroppar. Edith Eger överlevde, men i decennier led hon i tystnad av posttraumatisk stress och skuldkänslor. Först efter 35 år lyckades hon förlåta sig själv. I Att välja varvar Edith sin egen starka historia med gripande berättelser om människor som hon har hjälpt genom åren. Hon visar hur många håller sig själva som fångar - låsta av rädslor, oro eller det förflutna - och hon hjälper oss att hitta nyckeln till vår frihet. Att välja är en bok som förändrar livet.
Denna bok bygger på författarinnans egna upplevelser. När Edith är 16 år skickas hon tillsammans med sin familj till Auschwitz. Hon skiljs direkt från föräldrarna och börjar omedelbart utsättas för hemskheter. Edith är en överlevare men i decennier lider hon i tysthet, posttraumatisk stress och skuldkänslor.

Att läsa en sann bok om en människas upplevelser från tiden i Auschwitz är väldigt gripande, jag blir starkt berörd av denna story. I boken får jag som läsare ta del av hela Ediths liv, allt från tiden i fångenskap i Auschwitz till i idag och när hon återvänder för att se Auschwitz och bearbeta sina minnen från tiden då hon var där. Det här blir en stark läsning som innehåller så mycket grymhet, smärta, sorg men också hopp, tro och viljan att överleva och att välja att förlåta för att välja att leva livet istället för att vara ett offer.
Det här är en oerhört viktig skildring från en som överlevt förintelsen. För här får vi inte bara följa historien före och under andra världskriget och Edith Egers upplevelse av förintelselägren, utan även problemen som följer efteråt och hur hon delvis lyckas överkomma dem.

Edith Eger är bara sexton år när hon och hennes familj skickas till Auschwitz för att de är ungerska judar. Den enda som inte åker med dem är hennes syster Klara. Direkt när de ankommer till Auschwitz separeras Edith och hennes syster Magda med föräldrarna och Edith lever länge med stora skuldkänslor över att hon har sagt fel till doktor Mengele när han frågade om modern var hennes syster eller mamma. Att hon svarade ”mamma”, känner hon själv är den enda anledningen till att modern flyttas till kön för gaskamrarna istället för att få husera i lägret tillsammans med henne och Magda. Bara några timmar senare blir Edith tvingad att dansa för doktor Mengele, och eftersom hon är dansare tänker hon bort sig själv till att stå på en stor scen.

Genom hela tiden i förintelselägren och arbetarlägren hon och Magda hamnar i, håller Edith sin mors ord i huvudet: Att vad de än gör kan de inte ta ifrån en ens innersta tankar, så dem kan man fylla med ljus. Och det är vad hon gör. Edith låter aldrig hoppet om att bli fri slippa undan. Hon och Magda överlever lägren och hittas halvdöda under en hög med kroppar. De lyckas ta sig tillbaka till sin hemstad och hittar sin syster vid liv.

Sedan får vi följa Edith Egers resa genom livet som till slut tar henne till USA, men hon känner inte igen sig själv. Det där hoppet, ljuset, som hon inte släppte under tiden i lägren är plötsligt borta och hon känner bara en hopplöshet kring hela livet. Hon orkar inte bearbeta det hon har varit med om och är rädd för att släppa ut känslorna. Det hela börjar vända när hon läser en bok av en annan överlevare och börjar brevväxla med honom.

Till slut blir Edith Eger psykolog och hon blandar sin egen historia med fall hon har haft under sin yrkesverksamma karriär. Dessa flätar hon samman och pekar på saker som hon själv har lärt sig av sina patienter och hur hon har hjälpt dem framåt.

Det är en väldigt gripande historia, som är oerhört läsvärd. Edith Eger beskriver detaljerat och utan knussel vad hon upplevt och alla svårigheter som har kommit efteråt. Det tror jag är minst lika viktigt som själva upplevelsen. De flesta böcker som jag har läst om förintelseöverlevare har främst handlat om själva förintelsen men inte den posttraumatiska stress som efterföljde. Många kände en överlevarskuld, som förföljde dem i många år och väldigt jobbiga flash-backs.

Edith Eger är superwoman personifierad som har lyckats ta något så oerhört svårt och vända det till att hjälpa andra, helt fantastiskt.
Går inte att ge annat än högsta betyg till denna bok. Edith och hennes familj tvingades till Auschwitz och hon överlevde tack vare en rad händelser (tex att hon dansade för Mengele), men den största delen av boken handlar om tiden efter. Hur går man vidare? Hur blir man lycklig igen? Otroligt läsvärd och tänkvärd!
16 år gammal skickas Edith med sin familj till Auschwitz. Hon och systern skiljs från föräldrarna direkt. Höger eller vänster, ena hållet leder direkt mot döden, men det vet dom inte då.
Hon utsätts för fruktansvärda saker, men hon har hela tiden hoppet kvar.

När kriget är slut hittas Edith, knappt levande, i en hög med döda människor.

Livet går vidare i det fria. Hon och hennes man flyttar till USA. Men Edith har svårt att gå vidare. Hon lider i det tysta. Först 35 år senare, när hon återvänder till Auschwitz, kan hon förlåta sig själv.

En mycket stark och gripande historia, som verkligen berör. Det gör så ont i en att veta att detta har hänt så många oskyldiga människor.

Författaren varvar sin berättelse, med människor hon har mött som psykolog genom livet. Som psykolog har hon hjälpt många att förlåta och komma vidare.

Edith är idag fortfarande aktiv som psykolog, trots sin höga ålder.

Vi får aldrig glömma!
Idag, vid drygt 90 års ålder väljer Dr Edith Eva Eger att ge ut sin första bok - Att välja.

Att välja tar oss med tillbaka till Ungern där Edith en lovande gymnast och balettdansös växer upp med sin familj under Hitlers framfart i Europa och andra världskrigets fasor som tillslut 1944 splittar familjen då de transporteras till Auschwitz. Hon skiljs som 16 åring från sina föräldrar direkt vid ankomsten och bara några timmar efter det att de mördats i gaskammaren tvingar lägrets läkare, doktor Mengele, Edith att dansa för honom.
Varje ögonblick innebär ett val och Edith håller fast vid minnen av sin mammas ord ”Kom bara ihåg att ingen kan ta ifrån dig det du fyller ditt inre med”
Allt kan man ta ifrån människan utom en sak: den sista av människans friheter- att välja hur man ska förhålla sig till de givna omständigheterna, att välja sin egen väg.
När koncentrationslägret befrias, hittas Edith - knappt levande - i en stor hög med döda kroppar.

Att välja är en enastående berättelse om hjältemod och läkande, om motståndskraft och medkänsla, om att överleva med värdighet och moraliskt mod.

I Att välja varvar Dr Edith,som idag är psykolog, sin egen starka historia med gripande berättelser om människor som hon har hjälpt genom åren. Hon visar hur många håller sig själva som fångar - låsta av rädslor, oro eller det förflutna - och hon hjälper oss att hitta nyckeln till vår frihet. Att välja är en bok som förändrar livet.

Även i helvetet kan hoppet spira.

En gripande livshistoria från en överlevare från nazisternas fasansfulla illdåd viktig att föra vidare i generationer. Vi får aldrig glömma. Läs den!