Petite

Little
Bok av Edward Carey
Förtrollande roman om vaxmodeller och revolution i 1700-talets Paris Petite är berättelsen om Marie Grosholtz, en föräldralös piga som med tiden blir Madame Tussaud. Historien spänner från 1761 till 1850 och tar oss med på en äventyrlig och brokig livsresa. Marie får tidigt smeknamnet Petite som kommer att följa henne genom livet. Hon växer upp med den excentriske läkaren Curtius som lär henne att göra vaxmodeller av kroppsdelar. Hennes konstnärlighet och känsla för hantverket kommer att ta henne från skapandet av anatomiska vaxmodeller till hovet i Versailles, vidare till ett turbulent Paris under revolutionen, och slutligen till London och det vaxmuseum vi känner än idag. Romanen Petite är löst baserad på Madame Tussauds liv. Det är en fascinerande berättelse om en liten människa som står mitt i de stora världshändelserna. Hon möter historiska personer som Marie-Antoinette och upplysningsmannen Rousseau, och hamnar i ett Paris där huvuden rullar. Petite är en excentrisk, intelligent och välskriven roman. Den är morbid och grotesk, sorglig och humoristisk, varm och innerlig allt på samma gång. Helt enkelt en oförglömlig läsupplevelse om en vanlig flicka som lämnar ett ovanligt arv. "En helt galen, underbar ... en helt fantastisk bok! Den är så otroligt läsvärd och alldeles alldeles underbar!" - Monica Lindgren, Go'kväll "Omtumlande och underhållande." - Maria Näslund, Tara "Makaber, rolig, rörande och livsbejakande." - The Times "Denna bladvändare, som löst bygger på vaxskulptören Madame Tussauds liv, är annorlunda, gripande, makaber och oupphörligt fascinerande, skriven med stor kännedom om tidsepok och plats. Översättningen är mycket fin. Författaren, född 1970, har också gjort de många utsökta teckningarna. Petite är en ovanlig pärla." - Eva Lundgren, BTJ (betyg 4) "Som om Charles Dickens gjorde en bok av en Wes Anderson-film." - Läsare på Goodreads Edward Carey är författare, dramatiker och konstnär. Han har bland annat gjort de fantastiska illustrationerna i Petite. Carey är född i England och bor i Austin, USA.
9 utgåvor
Välj utgåva
LittleEngelska - Inbunden
ISBN: 9781910709399
LittleEngelska - Pocket
ISBN: 9781910709566
LittleEngelska - Pocket
ISBN: 9781910709535
LittleEngelska - E-bok
ISBN: 9781910709405
LittleEngelska - Inbunden
ISBN: 9780525534327
LittleEngelska - Inbunden
ISBN: 9781432856809
PetiteSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188979155
LittleEngelska - Pocket
ISBN: 9780525534334
Little
ISBN: 9780525534341
Visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig av den här boken då den dök upp som en gåva. Inte en bok jag själv skulle ha valt men jag är glad att jag läste den för den är både annorlunda och gripande, lite makaber och svår att lägga ifrån sig. Boken handlar om Marie som förlorat båda sina föräldrar och som växer upp hos en excentrisk läkare som lär henne att göra vaxmodeller av kroppsdelar. Detta blir början på ett spännande och vindlande liv för att hon i London ska grunda det som blir Madame Tussauds museum.
Blev lite besviken på boken men dock ändå läsvärd. Köp den gärna och skicka den som julklapp till någon som tycker om den här genren.
Om hur en föräldralös flicka får växa upp hos en läkare i Schweiz och hur de blir tvingade att flytta till Paris. De gör vaxavgjutningar av inre organ och ansikten. Blir inneboende hos en änka och hennes son. Den unga flickan som heter Marie blir kallad Petite av änkan och hon behandlar henne som en oavlönad tjänare. Senare blir hon blir kallad till det franska hovet som bildlärare till prinsessan Elisabeth. Detta utspelar sig före och under franska revolutionen. Mycket detaljrikt om allt arbete i verkstaden för docktillverkningen. Fantastiskt persongalleri och många otroliga illustrationer i boken. Marie är den som sedan grundar Madame Tussauds i London. Ett läsäventyr.