En Man av stil och smak

Bok av Anders Fager
"Det är ett elände att sälja sin själ. Först är det lätt. Man skriver på längs den prickade linjen och går på en rolig fest. Men sen..." CeO Molin skulle kunna vara en av killarna i akademien. Eller i Snabba cash. Han är bibliotekarie, boktjuv och playboy. Och hans flickvän Cornelia är en allt galnare häxa. CeO Molin har mycket på jobbet, men kan inte hoppa av. Och är det i hans förflutna som han inte vill ska komma fram? I "En man av stil och smak" fortsätter den berättelse han inledde i "Jag såg henne idag i receptionen", en skräckskildring där det moderna Stockholms öde står på spel. Anders Fager (f. 1964) är en svensk författare bosatt i Stockholm. Han debuterade 2009 med novellsamlingen Svenska kulter och har sedan dess gett ut ett flertal böcker inom skräckgenren. Hans texter är ofta en del av en skräckgenre som kallas kosmisk skräck inspirerad av den amerikanska skräckförfattare H. P. Lovecraft. Utöver skönlitteratur skriver Fager också populärhistoria och tv- och filmmanus.
För några år sedan läste jag ”Samlade svenska kulter” av Anders Fager och blev snabbt förtjust i det där med att få besöka ett samtida Sverige präglat av Lovecrafts mytologi. Novell för novell steg jag allt djupare ner i det angenäma mörker som han skapade med sina mer eller mindre levande karaktärer och deras öden.

Det var först nu för ett litet tag sedan som jag blev medveten om att det finns fler böcker som utspelar sig i samma värld, och ”En man av stil och smak” blev mitt första återbesök där.

Det första jag noterade är att det nu är en mer levande och färgstark värld jag får stiga in i. Karaktärerna är djupare och mer mångfacetterade. Deras öden känns därför mer angelägna än tidigare och jag utvecklade till och med vissa sympatier för den gamle skurken Fredman ( c:a 1620-2012, tidigare skrivare vid hovet). Den amoraliske huvudpersonen Carl Ove Molin var dock helt ny för mig. Jag läser gärna mer om denne osympatiske och fascinerande person, men är glad för att han är en fantasifigur som jag aldrig behöver träffa i verkligheten. I övrigt innehåller boken många karaktärer och företeelser som jag känner igen från ”Samlade svenska kulter”, vilket också höjer läsupplevelsen en del. Det går bra att läsa Anders Fagers böcker helt fristående, men förmodligen ger de allra mest om man läser dem i rätt ordning.